Постоянни и растящи са грижите на Община Ловеч за състоянието

...
Постоянни и растящи са грижите на Община Ловеч за състоянието
Коментари Харесай

Не спират ремонтите в Зоопарк Ловеч

Постоянни и растящи са грижите на Община Ловеч за положението на животните в локалния Зоопарк. Това става ясно  от осъществените поправки напоследък.  През 2022 година е осъществен ремонт на клетката на муфлоните за близо  25 хиляди лв.. Обновяването обгръща доста действия, измежду тях са укрепване на пода с бетон, сложени са нови скари и дървен скелет от иглолистен материал. Покривът към този момент е с нови керамични цигли и има нова защитна ограда. Пак м. година е осъществен ремонт на заграждението на лопатарите за над 15 000 лева Изграден е пиедестал за подсилване на съществуващата постройка.

В началото на актуалната година е ремонтирано езерото на водоплаващите птици и едно от трите езера на мечките. В момента се ремонтира клетката на лъвовете, следва ремонт и при мечките. Строително-монтажните работи за обиталището на лъвовете са над 75 хиляди лева До края на годината предстоят ремонтни действия по клетките на маймуните (близо 28 хиляди лева.) и  папагалите (близо 40 хиляди лева.).

Заради усъвършенстваните грижи надлежно има и растеж при финансовите средства за Зоопарка. Справката демонстрира, че за интервала 2015 – 2022 година по проект за финансови разноски и настоящ ремонт са изразходвани общо  4 053 855 лв.., като за последната година сумата е 860 993 лева В тази активност през 2020 година е бил закупен бус самосвал на стойност 30 000 лева, а през 2023 година – трактор на стойност 90 000 лева

Всяка година от посочения интервал има нарастване на % от бюджет „ Местни действия “. Ако през 2015 година той е бил 1,7%, то през 2022 е 3,8%. Всичко това приказва, че управлението на Община Ловеч и Общинският съвет си дават сметка за значимостта на обекта, регистрира неговото положение и непрекъснато усилват грижите за него.

Зоологическата градина е основана в 60-те години на ХХ век. На повърхност от 110 дка се отглеждат 420 животни и птици от 74 типа, представители на всички континенти. Зоопаркът е вторият по величина в България след столичния.

През последните години в зоопарка са осъществени дейности по възстановяване на питателните дажби, храната е по-разнообразна. Обновени са хладилните камери, до част от загражданията е прекарана течаща вода, ремонтирани са покривни структури, осъществен е ремонт на механизмите за затваряне на хищниците.  Проведени са многочислени акции с доброволци за залесяване, боядисване на пейки и разчистване на парковата част. Зоопаркът се утвърди като обичано място за деца и родители с поредност събития, исторически възстановки и феодален лагер.

Министерството на околната среда и водите на 19 август 2019 година издаде лиценз № 33 на зоологическа градина „ Зоопарк – гр. Ловеч “. Това стана на съображение член 62, алинея 1 на Закона за биологичното многообразие и член 16, алинея 1 от Наредба № 1 за изискванията и реда за лицензиране на зоологическите градини, като документът е подписан от министър Нено Димов.  Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за запазване на диви скотски типове отвън естествената им среда, посредством развъждането и размножаването им при следени условия.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР