Постигането на договорености за създаването на коридор за сигурност за

...
Постигането на договорености за създаването на коридор за сигурност за
Коментари Харесай

Срещата в Истанбул по въпроса на украинското зърно може да е решаваща в конфликта

Постигането на договорености за основаването на кулоар за сигурност за доставки на зърно през Черно море могат да допринесат за уреждането на украинската рецесия, считат турски специалисти, осведоми държавната телевизия ТРТ.

Ако срещата е сполучлива, а има вяра за това, тя може да помогне за разрешаване на рецесията в Украйна или най-малко да предотврати нейното задълбочаване, съобщи политическият анализатор Мюхиттин Атаман пред ТРТ.

Според него договарянията, извършени от страните преди срещата в Истанбул с присъединяване на Турция, са основали предпоставки за триумфа ѝ.



Решаването на казуса с износа на зърно от Украйна ще бъде освен победа за Турция, само че и победа за интернационалната общественост в намирането на способи за разрешаване на рецесията в Украйна и попречване на ескалацията ѝ от стеснен спор в световен, добави Атаман.

Решаването на казуса с украинския, а в дълготраен проект и с съветския експорт на зърно през Черно море като се изключи че ще сближи Русия и Украйна, ще предотврати продоволствена рецесия в Близкия изток и Африка, където се доставят множеството селскостопански артикули от Украйна, счита специалистът по сигурността Четинер Четин.



Според някои данни сега в украинските пристанища има към 21 млн. тона зърно. Страните от Близкия изток и Африка се нуждаят най-вече от зърното, по тази причина триумфът на срещата в Истанбул ще им помогне да избегнат продоволствена рецесия. Създаването на зърнения кулоар ще бъде от изгода освен за Украйна, само че и за Русия, която е един от най-големите производители на зърно в света. Ако в Истанбул бъде реализирано съглашение, може да се чака облекчение на рестриктивните мерки във връзка с Русия. Мисля, че тези въпроси се разискват с Организация на обединените нации, чиито представители ще вземат участие в срещата, сподели специалистът пред телевизия Хабертюрк.

Военни делегации от Русия,Турция, Украйна и представители на Организация на обединените нации ще се срещнат през днешния ден в Истанбул, с цел да обсъдят опциите за износа на зърно от украинските пристанища.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР