Последният кораб, който ще пътува съгласно сключената с посредничеството на

...
Последният кораб, който ще пътува съгласно сключената с посредничеството на
Коментари Харесай

Отплава последният кораб, договорен на зърнената сделка, какво следва?

Последният транспортен съд, който ще пътува според подписаната с посредничеството на Организация на обединените нации договорка, позволяваща безвредния износ на украинска пшеница през Черно море, напусна пристанище Одеса рано тази заран преди приключването на периода за удължение на съглашението, съобщи Ройтерс, като се базира на свидетел и уебсайт за следене на морския трафик.

Русия отхвърля да записва нови кораби от 27 юни и срокът на самодейността ще изтече в понеделник, в случай че Москва не се съгласи да го продължи.

Говорител на Организация на обединените нации съобщи в петък, че генералният секретар Анотниу Гутериш чака да получи отговор от съветския президент Владимир Путин на предложение за продължение на договорката.

В телефонен диалог през вчерашния ден Путин е споделил на президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, че уговорките за унищожаване на пречките за експорта на съветски храни и торове към момента не са били изпълнени, заяви Кремъл.

Русия неведнъж е заплашвала, че ще приключи присъединяване си в договорката, контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година. Срокът на деяние на договорката за последно беше удължен с два месеца на 17 май.

Украински публични представители не разясниха незабавно дали плаващият под турски байрак транспортен съд е напуснал Одеса.

Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърно в света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР