Последния четвъртък на Страстната седмица преди Великден, се нарича Велики

...
Последния четвъртък на Страстната седмица преди Великден, се нарича Велики
Коментари Харесай

Обичаи, традиции и поверия на Велики Четвъртък

Последния четвъртък на Страстната седмица преди Великден, се назовава Велики четвъртък, Страстен четвъртък, Черен четвъртък. Велики четвъртък е значим ден за вярващите, по тази причина би трябвало да се съблюдават някои традиции и обичаи.

На Велики четвъртък означаваме 4 събития: умиването на нозете на апостолите от Христос, Тайната вечеря, на която е открито тайнството Причастие (Евхаристия), молитвата в Гетсиманската градина и залавянето на Христос от фарисеите. Повечето традиции и обичаи на този ден са свързани с филтриране както на тялото, по този начин и на духа.
В някои региони на страната през този интервал се палят огньове за душите на умрелите, за които се споделя, че идват и сядат под стряхата. Затова на този ден не се мете, с цел да не се образува доста прахуляк, който да влезе в устата на мъртвите.

 Велики четвъртък

Ако на Велики четвъртък се изкъпете преди изгрев слънце, ще бъдете здрави през цялата година. Това е обвързвано с обстоятелството, че водата заран придобива вълшебен лечебни свойства. Може да измие греховете, насъбрани през годината. Освен това тази вода ще ви успокои, ще се почувствате умиротворени.
Две храни са изцяло неразрешени от традицията в Страстната седмица, в това число и Велики четвъртък, даже и за тези, които в действителност не постят: оцетът и копривата. Когато Исус бил разпънат на кръста, той бил удрян с коприва, която жилела раните му и пръскани с оцет, с цел да му причинят още повече болежка. Освен това преданието споделя, че когато изискал малко вода, поднесли му да пие оцет: отсам и националният бит, който изключва двете храни от листата на употребяваните през последната седмица на поста.
На Велики четвъртък дамите нямат право да перат облекла нито на ръка, нито в пералня. Последният ден, в който може да се направи това, е Велика сряда, съгласно обичаите на предците.
Боядисаните на този ден яйца не се скапват през цялата година. Хората също имат вяра, че тези осветени яйца, заровени в градината я защищават. Някои домакини поставят листо върху яйцето, след което го завързват в тъничък чорап и по този начин го варят, с цел да се отпечата шарката. В предишното яйцата са се боядисвали с люспи от лук, жълт кантарион, кора от лилия или липов цвят; лъскавината им се придавала, като след сваряването им се натривали със сланина.

Когато опичали козунаци, вътре слагали монета. Който я получи, ще има добра година. Ако козунаците са втасали бързо, годината се чака да е богата.
Понеже в четвъртък е станала Целувката на Юда, добре е хората, които се срещат или не са се виждали от дълго време, да не се целуват в този ден.
Това е времето на Великия пост. Всички развлекателни събития, празници би трябвало да бъдат отсрочени. Нито съгласно църковните, нито съгласно националните обичаи времето е удобно за женитба.
Ако желаете да заченете дете, отидете на черква с торбичка жито на гърдите си. По време на службата се молете за появяването на бебе. Според поверието, акцията ще бъде по-успешна, в случай че авансово приготвите две ястия - солено, сладко и ги изядете преди 12 часа на обяд. Трябва да седнете на стола, където преди е седяла бременната жена.
Денят се смята за удобен за раждане. За новороденото споделят, че ще бъде щастливо и постоянно с усмивка.
Благоприятно време за обезпечаване на финансов триумф за годината. Препоръчително е да извършите следното:
-пребройте всички пари преди и след изгрев слънце, както и по обяд (три пъти)
-измийте прозорци, порти с вода, към която са добавени монети и сол;

 Велики четвъртък

Направете общо разчистване на къщата. Препоръчително е да се измият прозорци, порти, стени, подове, тавани. Измийте всички неща. Отстранете нечистотия, паяжини, отпадъци. Отървете се от ненужното.
Ако сте вярващи, безусловно отидете на работа. Направете щедрост. Когато излизате от храма след службата, не забравяйте да споделите с бедните хора това, което имате.
Съществува друго вярване, че който откаже да почисти къщата на Велики четвъртък, псува, отдаде се на неприятни мисли или съгреши по различен метод, ще страда от заболявания, безпаричие и домашни разправии през цялата година. Мислете единствено за положителни и хубави неща. Не би трябвало да плачете, да сте афектирани, ядосани, да се заяждате. В противоположен случай негативът ще остане с вас цялата година.
Когато се разсъните, погледнете през прозореца: в случай че видите момчета и девойки - за късмет; баби и дядовци - компликации, деца - обновяване в живота.
Препоръчва се да се наблюдават метеорологичните феномени на Велики четвъртък, които могат да предскажат какъв ще бъде сезонът:
•ако вали - времето ще е неприятно до юни;
•пада сняг - чакайте горещо лято;
•поява на облаци - богата реколта;
•времето е топло - добра пролет.
Ако времето непрекъснато се трансформира, есента се чака да бъде суха. 

 Велики четвъртък

Ето молитвата, която би трябвало да прочетете на Велики четвъртък, с цел да имате нравствен мир, която прогонва злото, само че и за опрощаване на греховете.
„ Господи Исус Христос, Син и Слово на Бог Отец, който през днешния ден взе Тайната вечеря с Твоите възпитаници и с огромно примирение си изми краката, и тези на ученика, който Те продаде! След това, като взе самун и вино в светите си ръце и ги благослови с божествената си мощ, направи ги своето тяло и кръв, които ги показа, казвайки: „ Вземете, яжте и пийте, тъй като това са Моето Тяло и Моята кръв, с цел да бъдат простени греховете ви. Същия ден ти се възнесе на небето и седна отдясно на Бога, Твоя Отец, с цел да царуваш с Него вечно, Неговият Единороден Син. Затова се моли за молитвите на твоите възпитаници, елементарни греховете ни, на всички, на живите и мъртвите.
Дай ми, Господи, горещи сълзи, с цел да изплача греховете си. Нека Твоят очистващ подарък, с който изми нозете на Твоите възпитаници, умие и очисти сърцето и душата ми, с цел да мога с достолепие, непорочност и примирение да споделя Твоите Свети Тайнства, в този момент и по време на гибелта ми, и в часа на раздялата ми, с наслада дано душата ми се издигне при Теб, без никакъв боязън, въпрос или спънка да премине през небесата, влизайки в Твоята небесна популярност. Помогни ми, Господи, да Те хваля вечно, да се покланям на Твоето свято име. Амин ".

Четвъртъчна сол

Това е името на солта, калцинирана до черно, която има лечебни, защитни свойства. Трябва да вземете шепа сол (ако може от три щастливи двойки). В нощта на сряда против четвъртък я опечете, дружно с малко количество брашно. Отидете на черква и я благословете.
Препоръчително е да употребявате това, като поръсите прага на жилището, както и мястото при главата на леглото. Ако съпрузите се ругаят, слага се солница с четвъртъчна сол в средата на масата. Ако пристигна неприятен човек, хвърлете щипка сол след него.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР