Последните военни конфликти в Близкия Изток за пореден път заставиха

...
Последните военни конфликти в Близкия Изток за пореден път заставиха
Коментари Харесай

Как руснаците научиха сирийските танкисти да воюват

Последните военни спорове в Близкия Изток за следващ път принудиха военните специалисти да преразгледат възгледите си за тактиката и тактиката за водене на бойни дейности. При това направените заключения наподобяват парадоксални, да вземем за пример че остарялата техника би трябвало да отиде за претопяване, твърди Юрий Подоляк в разбор за изданието topwar.ru. Какво се промени за 20 години

Всички войни на планетата станаха от нов вид. Прякото сблъскване сред водещи страни в този момент е малко евентуално. Изясняването на връзките сред тях се трансформира в хибридни спорове с дребна активност, когато общоприетата обстановка се явява опълчване на постоянната войска срещу мобилни партизански групи, координиращи своите дейности с помощта на актуалните средства за връзка и въоръжени с портативни, само че прекомерно ефикасни системи въоръжения. Новото оръжие докара до появяване на нова тактичност за водене на бойните дейности.

Първи сигнал за измененията стана интервенцията на израелската войска срещу „ Хизбула” в Ливан през 2006 година Израелците на своите „ Меркава” по този начин и не съумяха да пречупят съпротивата на партизаните-шиити. След това пристигна времето на Либия, Ирак и Сирия.

Появилите се от нищото армии на локалната „ опозиция” съумяваха да се борят дейно с постоянните войски, на които не им оказа помощ нито безспорното предимство в тежките оръжия, нито съществуването на авиация. Мобилните и многочислени групи на съперника проникваха през позициите на армията и и нанасяха къси и чувствителни удари, на които тя не можеше нищо да опълчи.

На ИД и провървя в Иран повече, само че в Сирия се препъна. Башар Асад не харесваше на западните „ демокрации”, само че не искаше да си отиде „ с добро”. Затова там се развихри най-страшната през последните години война.

Върху щабни карти на огромни армии беше предначертано армията на Асад да загине. И то може би щеше да стане, в случай че не бяха се намесили „ проклетите” руснаци. Само че освен техните нови въоръжения взеха решение битката в Сирия. Най-важната причина Башар Асад да завоюва войната стана преобучаването на неговата войска и преодоляване на привички, нужни за оцеляването на бойното поле.

Нищо обаче не стана внезапно и ненадейно. Първите настъпателни интервенции на сирийската войска в края на 2015 година демонстрираха, че в случай че нищо не се промени в тактиката на водене на багра, за спечелването на войната няма да стигнат силите.

Абсолютно неефективната тактичност за водене на войната в градска среда се съчетаваше с принципност на арабското военно мислене, довеждащо единствено до загуби и едва напредване напред.

На война няма дреболии

Руснаците бързо обясниха на своите нови съдружници, че на война няма дреболии. Че не би трябвало да чакат някакво супер оръжие, способно да взема решение техни проблеми. Всичко към този момент е у тях самите, единствено би трябвало да обобщят и осмислят бойния си опит – позитивен и негативен.

Още с идването на руснаците в Сирия през есента на 2015 година на сирийските танкове започнаха да заваряват решетки, на старите Т-55 се появява динамична отбрана и нова електроника. Опитът от Донбас е употребен в Сирия пълноценно. Снабдяването на бойната машина въпреки с някаква примитивна добавъчна отбрана понижава двойно загубите измежду екипажите.

Добрият танк и в Африка е добър танк

Безусловно не минало без нова и модернизиране на остарялата руска техника в Сирия. Руските Т-72, Т-80 и Т-90 от последните модификации са изпитани в действителни бойни условия и се показали доста добре.

Получава се обаче доста забавна обстановка. Новата електроника направи в Сирия старите танкове като Т-55 и Т-62 много рисково оръжие. Понякога те ставаха по-ефективни оръжия от по-малките си събратя. Например по-малката по габарити нарезно 100-мм оръдие на танка Т-55 се оказа за желано в градски боеве пред дългоцевното 125-мм оръдие на Т-72.

Именно заради това оживелите в предходните войни „ ветерани”, получили нови по-мощни мотори, освен не изчезнали, само че с новопридобитата динамична отбрана и въоръжени със системи за дейна отбрана, със модерни системи за ръководство на огъня, станаха желани в сирийската войска.

Имаш ли добър танк, научи се да го ползваш

Танкът самичък по себе си не е оръжие. Без екипаж, който да го ръководи, това е просто доста скъпа камара метал. Обучението на екипажа, умеенето да се употребяват цялостните благоприятни условия на машината – ето още един фактор за увеличение на нейната успеваемост. Вникването в това по какъв начин сирийците са употребявали своята техника в началния интервал на войната удивява по какъв начин джихадистите не са им унищожили всичките танкове още преди да дойдат руснаците.

Танкови офанзиви пред пехотата, придвижване на единични машини, излишно прекъсване и излагане на височини като съблазнителни цели на противотанковите средства – с всичко това сирийските танкисти непреклонно приближавали своето дефинитивно проваляне. И несъмнено щяха да съумеят, в случай че не бяха се появили руснаците и да им обяснят, че естествените танкисти по света не вършат по този начин. Само упорството на съветските инструктори, тяхната упоритост и честото споменаване на нечии „ майки” преобразяват сирийската войска и в частност танкистите.

Сега сирийските танкисти към този момент не се движат по единично. От видеохрониките се вижда по какъв начин два-три танка като се прикриват един различен вземат решение изглеждаща неизпълнима преди задача. После се научили да вземат участие във виртуозни интервенции.

Впрочем, турските танкисти и до в този момент не са научили тази елементарна истина. Именно по тази причина преди година те изгубиха доста танкове в покрайнините на Ел Баб. Не съумя да ги избави нито актуалната електроника, ни бронята. Те и не избавят, в случай че няма мозъци.

В съветската войска видимо на смешка споделят елементарна истина: Защитата на танка пораства право съразмерно на неговата скорост да се придвижва по бойното поле. Сирийците обаче го взеха изцяло съществено и не сгрешиха.

Вместо послепис

Руското Министерство на защитата възнамеряваше до 2020 година да унищожи към 10 хиляди единици „ остаряла” бронирана техника руско произвеждане. Сега обаче решението е преразгледано. На утилизация подлежат не повече от 4000 броя. Решено е останалото да се възвърне и да се съобщи на Водоснабдителна система за да се предаде/продаде на страни-съюзници.


Редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР