Последни археологически находки ясно показаха, че тиранозаврите са били канибали.

...
Последни археологически находки ясно показаха, че тиранозаврите са били канибали.
Коментари Харесай

Тиранозаврите се оказаха канибали

Последни археологически находки ясно демонстрираха, че тиранозаврите са били канибали. От отчет, оповестен в списание PeerJ, излиза наяве, че по открит череп на млад дасплетозавър личат следи от зъбите на неговия родственик - властелина на мезозоя тиранозавъра.

Според Дейвид Оун от лондонския университет Кралица Мери това е директно доказателство, че в менюто на хищните двукраки гущери с изключение на тревопасни животни са влизали и себеподобни. Според учения нормално хищниците са избягвали пряк конфликт между тях, само че когато той в последна сметка се случвал, изгубилият бивал изяждан.

От огледа на фосилите на планове дасплетозавър Оун се съди, че хищникът е имал доста тежък и изпълнен с непрекъснати борби за оцеляване живот. Следите по черепа му са от динозавър с неговите размери и от неговия тип.

Оун и неговите сътрудници постоянно са попадали на скелети на тиранозавър рекс и неговите родственици, живеели праз интервала Креда преди 65 милиона години. Ученият прави своите проучвания главно в канадската провинция Алберта.

 Тиранозаври

Внимателното проучване на останките на дасплетозавър посочили, че черепът е бил мощно развален. По него имало доста драскотини и вдлъбнатини. Оун и екипът му са изследвали тези драскотини, пробвайки се да дефинират каква е повода за тяхната поява.

Първоначалното допускане било, че тези контузии не са предизвикали гибелта на влечугото. Те предположили, че той е починал заради заболяване или неспособността да си откри храна заради раните си.

Със задълбочаването на разбора обаче експертите разкрили, че формата, дълбочината и местоположението на дупките и драскотините демонстрира, че са породени от различен дасплетозавър, който се е опитвал да го убие.

Освен това са разкрили по повърхността на черепа и няколко контузии, които са направени след гибелта на дасплетозавъра от различен представител от същия тип. Така учените стигнали до извода, че тиранозаврите са били канибали, които не са се колебаели да хапват месото на своите родственици.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР