Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пристигна в Министерството

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пристигна в Министерството
Коментари Харесай

Елеонора Митрофанова пристигна в МВнР за среща по случая Грозев

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова дойде в Министерството на външните работи, откакто през вчерашния ден от външното ни ведомство съобщиха, че са извикали дипломат №1 на Москва в София на среща.



На нея ще бъде разисквана възбраната за проучване на български език в окупираните региони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически персони, както и оповестеното търсене на българския проверяващ публицист Христо Грозев.

" Действията за оказване на подпомагане от страна на българското държавно управление не са реакция на напън, както настояват някои ", сподели по-рано през днешния ден служебният министър председател Гълъб Донев.

Той добави, че България не е била публично известена от съветските управляващи за повдигнатите обвинявания против 53-годишния публицист от сайта Bellingcat. Самият Грозев разяснява, че се опасява от това, което на съветски назовават " екцес на изпълнителя " - някой, който ще реши да свърши без да пита услуга на Кремъл - да аргументи гибел или да се опита да го отвлече. 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че посредством своите евродепутати ще срещнат със случая Европейската национална партия и европейските си сътрудници и ще дадат публичност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и стартира междупартийна самодейност в поддръжка на Христо Грозев. Кючюк прикани за общоевропейска отбрана на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа: " Защитата на главните свободи и цивилен права, правото на отстояване на справедлива журналистическа позиция са едни от главните цели на Движение за права и свободи и ние няма да спрем да пожелаваме държавните институции да бъдат дейни ".

Даниел Лорер от " Продължаваме Промяната " съобщи, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде извикан министърът на външните работи за чуване в комисията по външна политика.

От Българска социалистическа партия означиха в позиция, че чакат българските институции да изискат спомагателна информация от съветската страна за изясняване на случая и да потърсят подпомагане от партньорските служби и европейските и интернационалните организации. Правото на свободно изложение е в основата на демокрацията и Българска социалистическа партия възразява против всеки директен или индиректен опит за посягане против него, показаха още от партията.

И от коалиция " Български напредък " обявиха, че осъждат всевъзможни опити за напън и наказателно гонене на публицисти поради тяхната работа и настояха българското държавно управление да инициира всички нужни дейности, с цел да се обясни казусът в най-кратки периоди.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР