От 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани

...
От 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България

О т 1 януари до 10 май 2024 година са регистрирани общо 12 342 опита за незаконно прекосяване на границата , което е със 70% по-малко в съпоставяне със същия интервал за предходната година. Това сподели служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът стартира през вчерашния ден и ще продължи и на следващия ден.

Центровете на Дирекция „ Миграция “ са запълнени на към 25% , съпоставено със същия интервал предходната година – те са били на 100% запълнени, добави министърът.

Всяко събитие, даже случайно по своя темперамент, може да провокира риск за сигурността, уточни Стоянов. Всеки източник на информация или дезинформация получава неотложно разпространяване посредством медии и обществени мрежи. Много представители показват един или различен аспект на сигурността и излагат обстоятелства в поддръжка на вижданията си, които обаче, от време на време, са мощно изборни. Истината не е вест, а публичното неодобрение е плодородна почва за дезинформация. Когато излезе публична позиция или опровергаване на даден факт, всички, доста постоянно, са уверени в противоположното, разяснява Калин Стоянов.

Имаме образци за това по какъв начин агитация и тирада на омразата, изпратени от подправени профили в обществените мрежи, може да провокира демонстрация на принуждение и то от малолетни в центъра на София, сподели той. Необходимо е да работим за намерено съдействие сред институции, медийни сътрудници и общност, самодейни хоризонтални образования, създаване на потенциал за критическо мислене и инспекция на обстоятелства, поддръжка за виновната публицистика и обективното отразяване на събитията, изясни Стоянов. Според него всички тези старания биха били напразни, " в случай че не успеем да възстановим публичното доверие ". По думите му построяването на резистентен и благонадежден механизъм за предварителна защита и противопоставяне на дезинформацията е инвестиция в дълготраен проект.

Министърът даде образец с миграционната обстановка. В общественото пространство доста постоянно се популяризират напълно неоснователни изказвания за засилен на напън и превръщането на страната ни в гето на незаконни мигранти. Истината е, че от септември 2023 година се следи трайно понижаване на миграционния напън към България, изясни той.

Атентатът против премиера на Словакия Роберт Фицо ни подсети за нашата накърнимост, уточни Стоянов. Може единствено да гадаем дали е могъл да бъде предотвратен, в случай че публичната зоркост на така наречен първа линия е била готова за различаване на ранните признаци, както това е належащо и в подтекста на редица други проявления в необятния набор на радикализацията до домашното принуждение, разяснява служебният министър.

Медиите и обществените мрежи са извънредно сериозен фактор, който въздейства на публичното мнение, и смятам, че те би трябвало да отразяват единствено и само действителността, която им се сервира от формалните институции, организации и министерства във всяка една страна, сподели още Калин Стоянов. Да не се вършат преразкази и внушения, съобщи министърът.

* Вижте и това видео от архива ни: 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР