Посланикът на България Георги Панайотов обяви, че за да посочат

...
Посланикът на България Георги Панайотов обяви, че за да посочат
Коментари Харесай

Посланикът във Вашингтон: САЩ имат железни доказателства за ударените от „Магнитски“

Посланикът на България Георги Панайотов разгласи, че с цел да посочат Съединени американски щати някого в листата „ Магнитски “, то имат неопровержими доказателства.

„ В едно нещо съм сигурен. За да разгласяват Съединени американски щати подобен лист, за тях има неопровержими доказателства за виновността на тези хора. Тази поддръжка е доста значима за България, тъй като приятелите си споделят истината в очите. Така е най-добре – ребром, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той би трябвало да бъде назван, дефиниран “, съобщи Панайотов, който беше и длъжностен боен министър, в изявление по БНР.

Преди месец Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания по закона „ Магнитски “ на някогашният министър на финансите в две държавни управления на ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният министър на енергетиката в държавните управления на Българска социалистическа партия Румен Овчаров, ръководителят на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов и някогашните шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.  През юни 2021 година по същият закон бяха глобени хазартният необут Васил Божков, депутатът Делян Пеевски и Илко Желязков, някогашен заместник-председател на българската Държавна организация „ Технически интервенции “. Всички те отхвърлят каквато и да е виновност.

„ Мисля, че и без Съединени американски щати България знае, че има проблем с корупцията. Трябва да се научим по какъв начин да го решим “, заявава в този момент Панайотов. По негово мнение Съединени американски щати в действителност ни поддържат в нашите старания да се борим против корупцията и демонстрират, че ние имаме проблем с нея.

„ Трябва да бъдем по-ефективни. Трябва да знаем по какъв начин да се борим по-добре. В листата попадаха имена на хора, които са били ангажирани в бранш „ Енергетика “, явно в него има корупция, сериозна. За първи път аз не изисквам да съм осведомен с всички отчети на Министерство на финансите на Съединени американски щати, не за България, а за света, само че за първи път за България бяха упоменати съответни суми, които са откраднати от българския поданик – 5 милиона, 50 милиона в офшорни сметки и т.н “, разгласи дипломатът.

Реклама

„ Ние и Съединени американски щати сме съдружници, другари и стратегически сътрудници, тъй като поддържаме и развиваме стратегически разговор по всевъзможни въпроси “, съобщи Панайотов и прибавя: „ Аз съм доста благополучен и горделив, че беше подписан най-накрая договорът сред АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус “ за доставка на нуклеарно гориво, тъй като България по този начин диверсифицира източниците на нуклеарно гориво.

Няма да бъдем подвластни към този момент от Русия за доставка на нуклеарно гориво за блоковете на АЕЦ „ Козлодуй “. Знаете за решението на Народното събрание да разпореди на държавното управление да стартира договаряния за построяването на спомагателен блок в същата атомна електроцентрала, отново с „ Уестингхаус “, тъй като площадката, която е подготвена, на нея могат да се изградят два вида реактори – съветски и американски “. По негови думи е явно, че за съветски към този момент не може да става въпрос. „ Остава на „ Уестингхаус “ “, счита той.

Панайотов напомни и, че многоцелевите изтребители F-16 за България към този момент се вършат в завода на „ Локхийд Мартин “ в Грийнвил, щата Южна Каролина. „ Благодарение на съдействието, оказано от Съединени американски щати, България не изпита дефицит на газ. След като беше спряно подаването от „ Газпром “ в прорез със съществуващия контракт, американски полутечен газ беше обезпечен и пристигна до България. Стигна до българския консуматор и по този начин българите не стояха на студено, а стояха на топло “, съобщи Панайотов.

Панайотов осведоми, че се е срещнал няколко пъти с Кенет Мъртън – индивидът, който ще замести Херо Мустафа като американски дипломат в Бъгария. „ Най евентуално в края на март, началото на април ще дойде в България, с цел да връчи акредитивните си писма. Професионалист, посланик от кариерата с доста богат професионален опит. Бил е в това число дипломат в Хаити и в Хърватия “, съобщи българският посланик.

„ Обсъждаме това, което се случва в света, в България. Темите са ясни. Първо е войната в Украйна и това, че свободният свят би трябвало да помогне на Украйна да отбрани свободата си, независимостта си и суверенитета си. И България го прави това нещо “, разгласи още той и добави: „ Официалната позиция на България и на българската страна е в поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Това значи дружно с Крим и с Донбас.

Дипломатът разяснява и това, че президентът от време на време прави изявления за войната в Украйна, които се поясняват нееднозначно. “ Президентът представляваше България в миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид. Съвсем неотдавна участваше в срещата на по този начин наречената група Б9, т.е. страните от източния фланг на НАТО. И двата форума приключиха с публични документи, в които не написа нищо по-различно от това, което споделих, че е позиция на България “, съобщи някогашният министър на защитата.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР