Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ

...
Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ
Коментари Харесай

Goodbye, ГЕРБ: US-политикът зад „Магнитски“ идва спешно в София, ще ударят нови корупционери след Владислав Горанов?

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички наказания, които постановат Съединени американски щати и който взе участие в срещата по оповестяването на новите българи в листата по закона „ Магнитски “, идва персонално още през днешния ден в София. Това се разбра от думите на правосъдния министър Крум Зарков, който разяснява по Нова тв глобите, наложени от Съединени американски щати на Владислав Горанов и Румен Овчаров и от Англия на Васил Божков. Министърът на правораздаването разгласи, че му следва среща с Джим О‘Брайън.

Ръководителят на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати беше в България и в края на август и единствено няколко месеца по-късно пристигна и новата порция глобени. На процедура това са индивидът и службата, които координират всички налагани от Съединени американски щати наказания по света, в това число и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези да вземем за пример против съветски и китайски жители

Новият лист “Магнитски ” и глобите на Англия са новост, само че не са новост въпросите, които те слагат, разяснява Зарков. “Този въпрос стои прекомерно дълго време пред нас и защото ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване към този момент няма ”, безапелационен бе той.

Според него са вероятни и още описи по закона “Магнитски ”. “Лошото е, че за това носим цената всички ние ”, сподели той. В свое изявление пред публицисти през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат глобени по „ Магнитски “. „ Има сигнали, че този лист ще продължи “, съобщи тя.

“Трябва да се одобряват нужните закони и промяна, както и хората, които качествено да ги извършват. Толкова е просто! ”, безапелационен бе още Зарков.

По думите му има задоволително данни, с цел да се направи следствие по всички изказвания. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в правосъдната власт прокуратура, която да може задоволително авторитетно и ясно да отсече, тъй че всички да се съгласят дали това, което е казано, е правилно, или не е ”, уточни той.

Какво е “Магнитски ” и глобите на Англия? “Всъщност това са защитни механизми на тези страни, които се пазят от мръсни капитали или хора, които смятат, че могат да има навредят ”, изясни министърът.  “Кога го вършат – когато смятат, че страната, от която тези хора произлизат, няма задоволително ефикасни механизми, с цел да отсява сама зърното от плявата. Хората пазят личните си ползи – не нашите ”, добави той и попита: “Има ли институция в България, която е провела следствие след глобите и изказванията по “Магнитски ”? ”.

Видях следващия пестник за всички институции със глобите „ Магнитски “. Това пък съобщи пред БНР Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и вътрешен министър.

„ Трябва ли някой да види този срамен лист, с цел да си напомни, че такива хора съществуват и те би трябвало да бъдат разследвани? За мен е доста забавен претекстът, който касае Горанов, че е стимулирал избрани лица да одобряват несъмнено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал болшинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека един път да прояви интензивност.

Прокуратурата би трябвало да е дейната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави усещане,че предметът на огромна част от тях се разминава с това, което виждаме в претекстовете за наложените наказания “

Реклама

Прокуратурата ще желае от нас да поемем отговорност и удара от нейното безучастие, уточни Демерджиев в предаването „ Преди всички “.

„ Всичко, което имаме, е импортирано. Ще се постараем да го допълним оптимално в къс период, с цел да няма още веднъж оправдания, че липсват данни. Добре е да провежда разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкоз време, а би трябвало. Съмнявам се, че Дубай не дава единодушие. Има доста разновидности това да се случи. Трябва по формален ред да се изискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури “.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по листата „ Магнитски “. Те отхвърлят обвиняванията. Някои обаче си спомнят за избрани диалози. Един от тях е бил издирван през 2016 година за диалог в сауна.

„ Той описа по какъв начин е протекло следствието. То обаче не може да се ограничи единствено до този, който твърди,че е дал рушвет и до този, който го е приел. Разследването би трябвало да бъде доста по-мащабно и да обезпечи показанията освен на двамата, които са забъркани в един подобен случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно официално изпълнено обвързване и  беше чест метод. Необходимо е да се откъснем от него, в случай че желаеме даже да приличаме на правова страна “, уточни министърът.

Санкциите са по-различни от първия им вид и в детайли изложение за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде тествано значително на наш терен, уточни министърът.

„ Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в Министерство на вътрешните работи, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде тествана. Има много конкретика в тези претекстове “

Демерджиев уточни, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, само че е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а след това са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше.

„ Месеци нямаше работа по тях. До момента не са ми попадали материали, които да са направени в Министерство на вътрешните работи и да не са докладвани в прокуратурата “.

Европейски Съюз работи по закон, сходен на „ Магнитски “, изясни министърът.  „ Това, което се правеше в България, не беше нито закон „ Магнитски “, нито това, което изтече в медиите. То беше един нормативен акт, чиято задача беше да отбрани страната от глобите „ Магнитски “. Доби една уродлива форма.

Предполагам, че не е инцидентно представянето му в този тип пред обществото, с цел да може да се затвори тази тематика. Надявам се, че сходни опити да се манипулира развиването на един или различен случай в един миг ще бъдат усетени от жителите “.

Демерджиев сподели още, че в прокуратурата има десетина производства и инспекции, които касаят доста високи етажи на властта.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР