Фиктивната война на Европа с Китай е към своя край.

...
Фиктивната война на Европа с Китай е към своя край.
Коментари Харесай

Политико: ЕС се прицелва в Китай

Фиктивната война на Европа с Китай е към своя край. След като години наред изграждаше усъвършенстван боеприпас за комерсиална война, в този момент Европа демонстрира, че е подготвена да бъде твърда към Пекин.


Следователи на Европейски Съюз нахлуха в нидерландските и полските офиси на Nuctech, производител на скенери за сигурност, по дело, което е обвързвано с една от най-дългогодишните искания на Европа към Китай - великодушните държавни дотации, които оказват помощ на китайските компании да подбиват цените на европейските си съперници.

Nuctech в миналото е била ръководена от Ху Хайфън, наследник на предшественика на президента Си Дзинпин, Ху Дзинтао, и реакцията на Китай беше предстоящо бурна. Акцията " акцентира по-нататъшното утежняване на бизнес средата в Европейски Съюз и изпраща извънредно отрицателен сигнал към всички задгранични компании ", съобщи задачата на Китай в Европейски Съюз.

Моментът, в който се организира сходен провокаторски рейд, наподобява забележителен преди пътуването на Си в Европа през идващия месец - първото му от пет години насам, което ще го води във Франция, Сърбия и Унгария - и ще означи дефинитивна смяна в метода, по който Европа е подготвена да реши комерсиалните си проблеми с Китай.

В продължение на години Брюксел нееднократно е подхождал към Пекин с отстъпчив звук, търсейки в последна сметка безуспешен разговор по отношение на държавните дотации и свръхкапацитета в браншове като стоманодобива, алуминия и зелените технологии, вместо да избере директна борба и комерсиална война " око за око ".

Сега ръкавиците са свалени - защото политическият консенсус, че Европа би трябвало да отбрани главните технологии, нараства. Това стана ясно още от октомври, когато Европейски Съюз стартира следствие на държавната поддръжка на Китай за електрическите автомобили. Сега Брюксел продължи с следствия на вятърни турбини и болнично съоръжение, с цел да " възвърне салдото в партньорството сред Европейски Съюз и Китай ".

" Ние харесваме лоялната конкуренция. Това, което не ни харесва, е когато Китай залива пазара с всеобщо субсидирани електрически автомобили. Това е, против което се борим. Конкуренция - да, дъмпинг - не. Това би трябвало да бъде нашият лозунг ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Използване на новите оръжия

От десетилетие насам Европейската комисия приготвя по-силен боеприпас от търговски защитни средства, само че огромният въпрос постоянно е бил дали Брюксел е подготвен да ги употребява, или те имат най-вече възпиращ темперамент.

Сред тях е Международният инструмент за публични поръчки - употребен за първи път в тази ситуация с медицинските технологии тази седмица - който планува предприемане на дейности против Китай, в случай че той отстранява европейски компании от публични търгове.

" Дълго време говорехме за това, че Европейската комисия ще разполага с този набор от принадлежности. Но се усъмнихме в способността на Европейската комисия да употребява този инструментариум дейно. Сега виждаме, че в действителност Европейската комисия е способна и желае да го употребява ", сподели Франческа Гирети, старши анализатор по геоикономика в изследователския институт Adarga.

Гунар Виганд, някогашен първи посланик за Азия в Европейската работа за външна активност и почетен помощник на Германския фонд " Маршал " в Съединени американски щати, също настоя, че новите търговски оръжия постоянно са били предопределени за разрастване, а освен за показ.

" Никой не трябва да се изненадва, че инструментите, които бяха основани в границите на много дълъг развой през последните няколко години, в този момент най-сетне фактически се употребяват ", сподели той.

Послание до Вашингтон

По-твърдата позиция на Европа носи както преимущества, по този начин и рискове. От една страна, по-твърдата позиция на Европейски Съюз във връзка с Китай е маслиново стръкче към ястребовите съдружници в Съединени американски щати, които постоянно са били разочаровани от мекия метод на Европа. Но това също по този начин значи, че Европа би трябвало да бъде подготвена за контраофанзива от страна на Пекин и за плевел интервал на търговски спор.

Съединени американски щати несъмнено наблюдават от близко новия проект на Европейски Съюз. Непосредствено след оповестяването на инспекцията на медицинските произведения тази седмица комерсиалният представител на Съединени американски щати Катрин Тай съобщи, че следи с " интерес ", като акцентира тясното съдействие сред двете страни в " определянето и изследването на способи за справяне с непазарните политики и практики, употребявани от [Китай] в редица браншове, в това число медицинските произведения ".

Разследванията на дотациите не са единственият знак за засилващата се решителност на Брюксел да се оправи по-пряко с Пекин. Нараства и натискът вътре в Европейски Съюз да насочи по-реалистично предизвикателство към огромните инфраструктурни капиталови планове на Китай " Един пояс, веднъж ", в границите на които Пекин уголемява стратегическия си обсег, като подкрепя построяването на пристанища и пътища, свързващи Азия с европейските пазари.

Първите опити на Европа да се конкурира с " Един пояс, веднъж " бяха възприети като несполучливи, само че във вътрешен документ на Комисията, получен от " Политико ", се споделя, че в този момент блокът би трябвало да се концентрира по-сериозно върху построяването на опорни точки в основни стратегически минни и енергийни ползи в Африка и Централна Азия.

В бранша на облеклото Брюксел също се приготвя да се оправи с пазарните въздействия, които оказва китайското приложение Shein. Двама души, осведомени с идното решение, обявиха, че Брюксел е покрай това да дефинира Shein като " доста огромна онлайн платформа " през идващите дни, което ще я подложи на спомагателен надзор според закона на блока за модериране на наличието.

Готовност за ответни дейности

Въпросът в този момент е да се види къде - и по какъв начин - Пекин ще отвърне на удара.

Всеки път, когато Европа покачва условията си във връзка с търговията, Китай нормално има отговор. В разнообразни случаи на опълчване Китай е потвърдил, че е специалист в опълчването на страните от Европейски Съюз в игрите " разделяй и владей ", като заплашва да вземем за пример да избра самолетите Boeing пред Airbus или да не купува френско и испанско вино.

Използвайки тъкмо такава тактичност, Китай принуди тогавашния комисар по търговията на Европейски Съюз Карел де Гухт да се откаже от офанзивата си през 2013 година против телекомуникационната и слънчевата промишленост на Пекин.

Неотдавна Китай изигра картата " редкоземни детайли ", като предприе дейности против доставките на галий и германий - два материала, употребявани в производството на чипове, откакто Съединени американски щати оказаха напън върху Нидерландия да блокира част от продажбите в Китай на съвременно съоръжение за произвеждане на чипове от локалния водач ASML.

Запитан за все по-широкото разрастване на комерсиалния боеприпас на Европейски Съюз, Андерс Анлид, началник на Националния търговски съвет на Швеция, съобщи: " Комисията би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да избегне тотална комерсиална война с Китай. "

" Трябва да действаме въз основа на доказателства ", добави той.

Като типичен симптом за асиметричния метод на Китай, малко откакто Фон дер Лайен стартира високопоставеното си следствие на създадените в Китай електрически транспортни средства, Пекин удари износа на алкохол от Европа, като този ход изглеждаше изключително подобаващ за френския бранш на коняка. Париж беше основният покровител на случая с електрическите транспортни средства.

Но макар тези закани за ответни ограничения, Фон дер Лайен има малко благоприятни условия да държи праха си изсъхнал, изключително когато се бори да завоюва втори мандат като ръководител на Комисията - ход, който би претендирал поддръжка от Франция, главен бранител на европейската промишленост от Китай.

" Ако Фон дер Лайен не натисне спусъка в този момент, то по кое време? ", сподели един посланик от Европейски Съюз, визирайки идните избори при започване на юни.

Готовността да се работи по-твърдо по отношение на Китай идва и в миг, когато Европа премисля зависимостите си от автокрации след съветската инвазия в Украйна.

" В предишното допуснахме грешката да станем подвластни от съветския петрол и газ. Не би трябвало да повтаряме тази неточност с Китай, като подвластен от неговите пари, първични материали и технологии ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред публика в Берлин.

Германия се притеснява от борба с Пекин, да вземем за пример тъй като създава коли там и е станала подвластна от големия потребителски пазар на Китай.

Но Виганд, някогашен посланик на Европейски Съюз за Азия, съобщи, че Европа не би трябвало да живее в боязън.

" Винаги съществува риск от ответни ограничения... Това обаче е нещо, което не трябва да разубеждава никого в Европейски Съюз да употребява деликатно създадените принадлежности, които са изцяло съвместими със СТО ", сподели Виганд.

" Би било неточност, в случай че не се употребяват инструментите заради боязън от ответни ограничения ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР