Поредното произведение на кулинарното изкуство изпод ръцете на ВаняНеобходими Продукти●

...
Поредното произведение на кулинарното изкуство изпод ръцете на ВаняНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Ретро питка Бродирана възглавница

Поредното произведение на кулинарното изкуство отдолу под ръцете на Ваня

Необходими Продукти

● прясно мляко - 550 мл
● кисело мляко - 3 с.л.
● яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
● квас - 1 кубче (42 г)
● олио - 5 с.л.
● захар - 2 с.л.
● сол - 1 с.л.
● брашно - към 1.2 кг (+100 г за доомесване)
● сирене - 200 г
● масло - 100 г за намазване на корите
● микс от семена - за поръсване

Начин на подготвяне

1. Активиране на маята

Затоплете прясното мляко, пробвайте с пръст, би трябвало да се трае, а не да е горещо или хладко. В керамична купичка сипете към 100 мл, прибавете двете лъжици захар, кубчето квас. Разбъркайте, да се разтопи захарта, и поръсете с брашно - към 2 супени лъжици. Не е неточност, в случай че разбъркате, даже по-бързо се задействат дрождите, в множеството случай аз единствено посипвам с брашното и затрупвам с купичка, тъй като през това време подготвям останалите артикули.

2. Разбиване на яйцата с останалите артикули

В купа счупете яйцата, отделете двата жълтъка за намазване в обособена купичка или чаша. При яйцата прибавете киселото мляко и хубаво разбийте, сипете и останалото прясно мляко с олиото.

3. Пресяване на брашното и въвличане

Пресейте една част от брашното три пъти и прибавете солта, направете кладенче и изсипете яйчената примес, след което прибавете и задействаната квас. С огромна лъжица започнете да бъркате, до момента в който можете, добавяйте брашно, като го минавате през ситото, по този начин вкарвате доста повече въздух и тестото става луксозно меко и въздушно, а след изпичане питката се топи в устата и става на конци, а не сбита. Започнете да месите тестото на плот или маса, като добавяте по малко от брашното, до момента в който получите безпрепятствено приблизително твърдо тесто.

4. Втасване на тестото

Намажете тестото с олио и върнете в купата, в която сте го замесили. Покрийте с домакинско фолио или забрадка, оставете на топло да втаса. Ако бързате, може да включите фурната на 40-50 градуса и откакто го направи, я изключете и пъхнете да шупва. Другият метод е в тенджера с гореща вода, над която поставяте купата с тестото.

5. Оформяне на питката

Разделете тестото на общо 6 елементи, като трите по огромни (двойно по-големи), а останалите 3 по-малки. Разточете едната огромна част на огромна правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете със сирене. Навийте на руло, дръпнете на страна. Другите 2 огромни елементи тесто оформете по същия метод. Имате 3 идентични завършени рула, които намажете от горната страна с масло. От по дребните елементи тесто също разточете 3 елипсовидни кори. Всяка нарежете по средата по дължина на идентични ленти (широки и дълги). Започнете оплитането първо на едната кора, като хващате с два пръста първата лента, повдигате и промушвате с другата лента. Така оплетената кора преместете върху едното руло, като подпъхнете краищата изпод. Другите две елементи оформете по същия метод само че при слагането върху рулата обърнете назад кората с плетката, по този начин се получава напълно друга визия.

6. Втасване на питката и печене

В уместно плаке, застлано с хартия за печене, поставете трите оплетени рула със сирене, като в центъра сложите първото руло, което е с необърната кора. Оставете питката покрита да шупва. След като удвои размера си, я намажете с разрушените жълтъци с малко мляко и олио. Поръсете със семената по ваш избор и печете в загрята фурна на 160 градуса до прекрасен златист цвят за към 40 минути. След като я извадите, още топла я намажете със масло и поставете на решетка да изстине. С тази ефектна питка, изобразяваща бродирана възглавница, ще си припомните за детството, като в множеството домове имаше сходни красиви и цветни Български възглавници.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР