Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода

...
Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода
Коментари Харесай

Съдът в Търговище отстрани от длъжност кмета на Омуртаг

Ешрефов е притеглен като обвинен за това, че в интервала от началото на 2019 година досега е взел участие в проведена незаконна група в Омуртаг и на територията на общината за осъществяване в съгласие в страната на закононарушения по член 282 (Престъпления по служба) и други от Наказателния кодекс, за които е планувано наказване " отнемане от независимост " повече от три години. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица.

Делото през днешния ден е формирано по искане на Софийската градска прокуратура. В настояването се показва, че поради естеството на длъжността " кмет на община ", каквато обвиненият заема, при неотстраняването му съществува действителна заплаха Ешрефов да сътвори спънки за обективното, всестранно и цялостно изясняване на събитията по делото.

Защитата направи претенции за прекъсване на актуалното произвеждане до изговаряне на дефинитивно решение по делото за анулиране на локалните избори, както и за служебно условие на дубликат от решението или на цялото дело. Съдът реши, че няма съображение за допускане на тези претенции, защото двете производства нямат общо нито по предмет, нито по страни, нито става въпрос за преюдициален спор, чиито излаз може да повлияе на изхода на това произвеждане, сподели Здравкова.

Съдебният състав одобри, че служебното състояние на обвинения, заеманата от него служба, както и служебните му пълномощия основават обективно основателно подозрение, че в случай че не бъде отхвърлен от служба, може да попречи на вярното изясняване на делото от фактическа страна и съществува действителен риск за манипулиране на доказателствения материал. Ръководната позиция, която заема един кмет на община, и надлежно притежанието на дисциплинарна и административна власт върху очевидците като участници в наказателния развой, може да докара до затрудняване на обективно, всестранно и цялостно изясняване на събитията по делото, сподели Десислава Здравкова.

На последващо място обвиненият е участник в предизборната акция, като е вписан като претендент за депутат. Разпоредбата на член 161, алинея 1 от Изборния кодекс задължава претендент, заемащ работа в администрацията на държавен или локален орган, наложително да употребява отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите, т.е. по силата на тази наредба на обвинения е неразрешено да извършва функционалностите на кмет до оповестяване на резултатите от изборите.

Съдът, като взе поради и високата степен на социална заплаха на закононарушенията , в осъществяването на които е притеглен обвиненият, с които се уронва престижът и доверието на жителите в локалното самоуправление, в профил Ешреф Ешрефов от заеманата от него служба " кмет на община Омуртаг ", уточни представителят на Окръжния съд в Търговище.

Определението на Окръжен съд - Търговище предстои на обжалване и/или митинг в тридневен период пред Апелативен съд - Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР