Трудно, но и скъпо се оказа намирането на места в

...
Трудно, но и скъпо се оказа намирането на места в
Коментари Харесай

Командированите за вота в Германия няма къде да спят заради европейското по футбол

Трудно, само че и скъпо се оказа намирането тук-там в Германия, където да нощуват командированите от България служители за изборите на 9 юни. Причината - единствено пет дни по-късно в страната стартира европейското състезание по футбол и хотелите са от дълго време резервирани. Присъствието на чиновник от държавната администрация в секциите е наложително по Изборния кодекс. За чужбина ще заминат най-малко 671 души.

В Турция зрелостен изпит, който ще се организира ден след вота, може да усложни работата на секционните комисии в учебните заведения, предизвести непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Светлан Стоев. Членовете на СИК евентуално ще би трябвало бързо да освободят стаите, с цел да може да се приготвят за изпита, това може да забави правенето на протоколите.

В Париж пък изборите ще са при засилени ограничения поради олимпийските игри. “Това разнасяне на чували дай Боже да бъде в предишното. Има и други способи за гласоподаване. Ако желаеме да имаме съвременна страна с благоприятни условия за гласоподаване, употребявайки новите технологии. Има страни, от които да вземем образец ”, уточни той.

Българите, които се намират в Нова Зеландия, Сингапур и Исландия, няма да могат да гласоподават за евродепутати, подсети той. Това е по този начин поради Изборния кодекс, съгласно който във всички страни отвън Европейски Съюз този тип гласоподаване се организира в консулските и дипломатическите ни представителства. А такива в тези три страни няма.

Европейската листа е и единствената, в която ще може да се означи преференция.  Българите, които обитават в страните от Евросъюза, няма да могат да гласоподават за български евродепутати, в случай че са упражнили правото си на глас в изборите на съответната страна.

Общият брой на секциите, в които ще се гласоподава зад граница, е 769 в 60 страни. В 388 от тях вотът е 2 в 1 - за национални и евродепутати.

В Турция ще се отворят най-вече секции - 166, като в четири от тях ще може да се подаде бюлетина и за евродепутати. В Обединеното кралство секциите ще са 118 и още веднъж единствено в 4 от тях вотът ще е 2 в 1. Рекорден брой изборни секции ще има в Германия - 103.

Машини за гласоподаване ще има на 245 места по света. За Турция са 109 секции, в Германия - 36, в Обединеното кралство - 31, в Испания -13, в Съединени американски щати - 10, и така нататък “Всяка една машина освен ще бъде комплектувана и с дипломатически щемпел, само че ще бъде снимана и разказана в протокол, с цел да може да е несъмнено, че устройството, което дойде, е вярното ”, увери Стоев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР