Понякога се случва дори и най-слабите жени да застанат пред

...
Понякога се случва дори и най-слабите жени да застанат пред
Коментари Харесай

Изследователи откриха защо голяма част от жените мислят, че са дебели

Понякога се случва даже и най-слабите дами да застанат пред огледалото и да си кажат: “Боже, тази рокля ме прави дебела ”! 

След редица проучвания и изследвания, преподаватели от “Юнивърсити колидж ” в Лондон разкрили, че обликът на тялото, който се “прожектира ” в мозъците ни, когато се погледнем в огледалото, е “напълно килнат ” и е 2/3 по-широк от нормално. Същото се следи и при мъжете, само че не толкоз изявено, защото дамите са доста по-чувствителни за някои елементи на тялото си.

Някои хора се поглеждат в огледалото, гледат тялото си и си споделят, че не са дебели. Всичко е обвързвано с мозъка и душeвността ни. Това е верният метод на мислене “, разяснява един от откривателите.

Учените са стигнали до резултатите след редица проби с доброволци. В част от проучването, откривателите предиздвикали участниците да сложат дланта си под непрозрачна повърхност и да посочат къде съгласно тях се намират 10 точки от ръката им (например пръсти, кокалчетата на юмрука им и т.н.). По този метод те основали “карта ” на мозъчната визия за човешкото тяло, която по-късно сравнили с действителните размери и форми на телата ни.

След края на проучването, учените открили, че дистанцията сред показалеца и палеца на ръката съгласно мозъка е 69% по-голямо от действителната отдалеченост сред тези два пръста.

Участниците са мислели, че пръстите им са приблизително с 27,9% по-къси от тяхната действителна дължина.

Учените считат, че изкривяването произтича от броя на сензорните сигнали, които се изпращат на мозъка от разнообразни елементи на кожата.
Деформираният от мозъка “модел ” на ръката може да бъде екстраполиран към останалата част от тялото, изключително при хора, които имат “висока тактилна сензитивност ”, споделя доктор Лонго.

Нереалната визия за модела на тялото може да бъде изключително пресилен при дами, които се тормозят, че елементи от тялото им, като бедрата или стомаха им, са прекомерно огромни, споделя доктор Лонго.

Със сигурност може да има обстановки, в които тези скрити изкривени усещания, могат да се преувеличат подсъзнателно, и да повлияят върху метода, по който човек гледа на тялото си “, сподели той.

“Отдавна е известно, че хората имат изкривена визия за тялото си, като областите с висока тактилна сензитивност са извънредно пресилени. ”, сподели доктор Лонго.

Това изследване сподели, че множеството хора не са в положение да преценяват вярно, което поражда въпроси за това какъв брой сме способни да преодолеем изкривените мозъчни модели с цел да имаме действителна и точна визия за себе си “.

Проучването е оповестено в списание Proceedings на Националната академия на науките.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР