Помощта е безвъзмезднаСемейни фирми ще могат да кандидатстват по процедурата

...
Помощта е безвъзмезднаСемейни фирми ще могат да кандидатстват по процедурата
Коментари Харесай

Семейни фирми могат да получат безвъзмездна помощ

Помощта е безплатна
Семейни компании ще могат да аплайват по процедурата за възстановяване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия, която е по европрограмата за конкурентоспобност и нововъведения. Общият бюджет на процедурата е 117 млн. лв..

Още този месец Министерство на нововъведенията и растежа (МИР) ще започва кандидатстване за приемане на помощта, ориентирана към предприятия и компании от креативните промишлености и занаяти.

То ще бъде допустимо по процедура за Подобряване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия на стойност над 117 млн. лева Тя е по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027.

Процедурата ще бъде ориентирана към дребни и междинни предприятия и по-точно фамилни компании – предприятия, които се имат от повече от един член от семейство. Допустимите разноски ще са ориентирани към придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията.

ПКИП бе утвърдена от Европейската комисия за рекордно къс период – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и утвърдена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 милиарда лева, напомня Дарик.

Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа.

Чрез нея ще се поддържат нововъведения в микро-, дребните и междинни предприятия в разнообразни стадии от развиването им. Ще се заплащат партньорски планове сред дребни и междинни предприятия и огромни сдружения за създаване на нови технологии и нововъведения. Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “.

Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на към този момент съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други.

Ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в дребните и междинни предприятия и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други.

За рекордно къс период бе утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември.

Само по двете нови стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева до 2027 година Те ще финансират стремително създаване и внедряване на нововъведения, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на компаниите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР