Полската фондация за икономическа свобода поема управлението на Националната кампания

...
Полската фондация за икономическа свобода поема управлението на Националната кампания
Коментари Харесай

Пътят на Полша към еврото – дебатът се разгаря отново

Полската фондация за икономическа независимост поема ръководството на Националната акция „ Пътят към еврото ”.

Това разгласи организацията във 4liberty – платформа, за която пишат интелектуалци и специалисти от 17 мозъчни тръста от Централна и Източна Европа, включително създатели на Института за пазарна стопанска система в България.

„ След нахлуването на Русия в Украйна видяхме промени в поддръжката за еврото. Показателят, измерен от Евробарометър, се усъвършенства, само че не можем да останем пасивни, тъй като държавното управление и Централната банка не осведомят и образоват за европейската валута. Затова взехме решение да вземем нещата в свои ръце “, отбелязва Марек Татала, основен изпълнителен шеф на Фондацията. Освен това, споделя той, обществените институции демонизират еврото и употребяват анти-евро агитация по политически аргументи. Затова неправителствената организация възприема за своя задача да даде и разпространява „ надеждни данни и информация ”.

От Фондацията считат, че е належащо откриването на натоварен спор за присъединението на Полша към еврозоната, който да даде информация за изгодите от приемането на общата валута.

В дневния ѝ ред са още подготовката на рекомендации за нужните промени – в това число фискална отговорност, господство на закона, по-ниска инфлация, гъвкава регулация система и по-висока конкурентоспособност на стопанската система. Организацията счита за собствен дълг да сложи началото на процеса на присъединение към еврозоната посредством пореден напън върху държавното управление и политиците.

Настоящата икономическа и политическа обстановка в Полша, дружно с доста безотговорни политики, имат негативно влияние върху благосъстоянието на жителите, вероятностите за дълготраен стопански напредък и имиджа на Полша на интернационалната сцена – такива са причините на специалистите на организацията. Те смятат, че високата инфлация, войната в Украйна, нарушаването на върховенството на закона и отслабването на позицията на Полша в Европейски Съюз заплашват сигурността на страната. „ Трябва да преглеждаме еврозоната като „ икономическото НАТО “,  твърди Татала.

Той и неговите сътрудници са уверени, че с цел да се оправи с тези провокации, Полша се нуждае от още по-силна интеграция и по-тесни връзки с държавите-членки на Европейски Съюз. „ Освен това би трябвало да се подчертае, че Полша към този момент се е съгласила с присъединението си към валутния съюз с участието си в Европейски Съюз преди 19 години ”, напомня водачът на Фондацията за икономическа независимост.

„ Еврото вгражда по-силно държавите-членки в структурата на Европейския съюз. Създава по-голямо доверие и притегля повече вложения. Европейската валута ще понижи транзакционните разноски и ще усили възможностите за намаление на лихвените проценти. Присъединяването към еврозоната, съчетано с добра икономическа политика, ще докара до по-висок стопански напредък и ще бъде от изгода за забележителна част от обществото ”, безапелационен е икономистът.

Неправителствената организация е наясно, че в този момент страната не дава отговор на изискванията за присъединение към еврозоната – предизвикателство са обществените финанси, контролът върху инфлацията, конкурентоспособността и гъвкавостта на стопанската система, както и възобновяване на върховенството на закона.

Експертите ѝ са наясно, че са нужни промени, които ще обезпечат ускорение на икономическия напредък, ще улеснят подобряването на изискванията на живот на поляците, ще покачат сигурността на страната и ще укрепят нейната позиция в Европейски Съюз и международно равнище. Един добре премислен пакет от промени подсигурява, че Полша няма да повтори грешките на тези страни, които към този момент в еврозоната водеха безотговорна икономическа политика.

През годините към еврото набъбнаха доста легенди, също така въпросът за присъединението към еврозоната беше пренебрегнат от политиците. Тези легенди последователно се развенчават на формалния уеб страница на акцията: kursnaeuro.pl.

„ Нашата задача е да представим надеждна информация за еврото и да достигнем дейно до жителите, водачите на публичното мнение и политиците – тъй че Полша най-сетне да поеме по верния път: „ Път към еврото “, обобщава Татала.

По всичко наподобява, че блокирането на присъединението на Полша към еврозоната ще бъде централен детайл от политическата платформа на ръководещата партия „ Право и правдивост ” (PiS) в идните избори тази година. Берлин и Брюксел се пробват да окажат напън върху опозицията.

Дебатът дали и по кое време Полша би трябвало да се причисли към еврозоната не е нов в полската политика. Управляващата партия го отваря отначало в опит да покаже, че твърдо пази националния интерес на Полша против тези на еврократите в Брюксел и на германците, разяснява Notes from Poland.

Адам Глапински, гуверньор на Централната банка на Полша (NBP) и дълготраен помощник на ръководителя на PiS Ярослав Качински, твърди, че икономическият триумф на Полша се дължи частично на независимостта на полската злота и би било голяма неточност страната да се лиши от нея.

През последните две десетилетия Брутният вътрешен продукт на Полша се е удвоил, до момента в който този на Германия е повишен с по-малко от една четвърт. Безработицата е спаднала до едвам 3,4% от 20% и в този момент е втората най-ниска в Европейски Съюз.

Освен усилената работа и предприемчивостта, показани от поляците, твърди Глапински, това се дължи и на стабилната икономическа политика, част от която е запазването на личната валута на страната. Злотата оказва помощ на страната да балансира търсенето и предлагането и платежния баланс, който съставлява защитен пояс за стопанската система от евентуален външен напън, добавя банкерът.

„ Държава, която има лична валута, може да има своя лична самостоятелна парична политика. И паричната политика въздейства върху стопанската система и равнищата на държавните заеми. Страните в еврозоната не разполагат с този инструмент и разчитат на външни решения, взети от Европейската централна банка, които са ориентирани не към техните характерни потребности, а към общите потребности на валутната зона, която обслужва еврото ”, продължава с причините си гуверньорът.

Аргументите за присъединение на Полша към еврозоната са също толкоз мощни. Страната пое ангажимент за приемане на еврото с контракта за присъединение към Европейски Съюз, макар че няма съответен график за това. Привържениците на единната европейска валута настояват, че по този начин страната ще влезе в клуба на старите членки, което ще увеличи дълготрайната ѝ икономическа сигурност.

Процесът на осъществяване на фискалните и паричните критерии от Маастрихт ще бъде нескончаем, настояват някои. Страната би трябвало да промени Конституцията си, в която е записано, че полската валута е злотата. За да стане това евентуално ще е належащо провеждането на референдум.

Присъединяването към системата ERM II, която обвързва злотата с закрепен обменен курс по отношение на еврото, не би изисквало такава смяна и на процедура би задължило страната да влезе в еврозоната по-скоро, считат други. А с цел да кандидатства за участие във Валутния механизъм е задоволително министърът на финансите, дружно с ръководителя на Централната банка, да предложат на ЕЦБ закрепен курс на злотата по отношение на еврото.

„ В интерес на всички е Полша да стане член на еврозоната, когато стопанската система ѝ реализира конвергенция със Западна Европа. Словения, Словакия, балтийските страни и в този момент Хърватия го направиха без  сериозни странични резултати, само че това са относително дребни стопански системи и рецесията в една или две от тях не би навредила съществено на еврозоната ”, отбелязва Кшищоф Муларчик, публицист и държавник. Ето за какво, продължава той, е от изгода както за Полша, по този начин и за Европейски Съюз да се спогодят, че страната ще се причисли към ERM II едвам когато доближи равнище от 80-90% Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на главния си търговски сътрудник – Германия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР