Полша се съгласи във вторник да вдигне забраната върху транзита

...
Полша се съгласи във вторник да вдигне забраната върху транзита
Коментари Харесай

Полша подновява транзита на украинско зърно след преговори с Киев

Полша се съгласи във вторник да вдигне възбраната върху преноса на украинско зърно и хранителни артикули, само че Украйна сподели, че военновременна договорка, позволяваща ѝ безвредно да транспортира зърно от черноморските пристанища, към момента е под опасност един месец преди края на действието ѝ.

Ако не се възобнови износът в източноевропейските страни или не се обезпечи удължение на черноморската договорка за зърно, огромни количества ще паднат в капан в Украйна, което ще засегне нейния експорт и ще аргументи спомагателни стопански проблеми за Киев, до момента в който се бори с съветските войски, напомни " Ройтерс ". Полша, Унгария и Словакия постановиха забрани за импорт с пояснение, че би трябвало да защитят пазарите си от притока на по-евтини доставки след съветската инвазия в Украйна, а Варшава забрани преноса им през Полша през уикенда.

Но полският министър на земеделието Роберт Телус сподели през днешния ден, че вторият ден от договарянията във Варшава е довел до пробив, като преносът би трябвало да бъде под мониторинг и запечатан. Сделката ще влезе в действие в среднощ в петък, сподели министърът на развиването Валдемар Буда.

" Бяхме принудени да затворим границата, тъй като Европейски Съюз си затвори очите за огромни количества зърно, вливащи се в Полша, само че в това време продължихме диалозите с Украйна за това по какъв начин да позволим преноса, само че с гаранция, че зърното няма да остане в Полша и успяхме да намерим решение ", сподели Телус на конференция във Варшава.

Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко сподели на конференцията, че е уверена, че украинските експортьори ще съблюдават изискванията на договорката, контрактувана с Полша.

Не беше ясно незабавно по какъв начин ще реагират другите страни, които са наложили забрани за импорт на Украйна след съглашението във Варшава, като Румъния се очерта като четвъртата страна, подготвена на обсада.

Големи количества украинско зърно са блокирани на няколко места в Източна и Централна Европа, защото ниските международни цени и търсенето значат, че зърното не може елементарно да бъде продадено. Това намали цените и навреди на продажбите на локалните фермери, оказвайки политически напън върху държавните управления в района, изключително полското, преди избори.

Европейски Съюз подлага на критика страните членки за едностранното въвеждане на забрани, а непрекъснатите представители на страните от Европейски Съюз в Брюксел ще обсъдят ограниченията в сряда, сподели почитан чиновник на съюза, представен от " Ройтерс "..

Чехия съобщи, че няма да наложи възбрана сама, само че желае решение на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР