Полицията контролира района около Свети Спас и от вчера следобед

...
Полицията контролира района около Свети Спас и от вчера следобед
Коментари Харесай

В Скопие затварят пътищата за мирно честване на Гоце Делчев frognews.bg

Полицията управлява региона към " Свети Спас " и от през вчерашния ден следобяд затвори за придвижване околните улици. В събота ще бъдат изцяло затворени улиците " Самойлова " и " Лазар Личеноски ", които опасват скопското Кале. Целта е, както съобщи през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се обезпечи спокойно и почтено празнуване. Той е безапелационен, че на никого няма да бъде разрешено да наскърбява Северна Македония и македонския народ.

 

Правителството провежда държавна гала, на която ще участва цялото държавно управление, отпред с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Спасовски е безапелационен, че няма да се допунат нощни стражи на жителите, а от опозицията оповестяват, че техни членове и деятели тези дни са викани в полицейските ръководства за разпити.

 

За да няма провокации или произшествия, на следващия ден се чака полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от коли от българи, които оповестиха, че ще дойдат, с цел да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в прилежащата страна. Вчера министър Спасовски повтори, че през днешния ден на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в Македония. За известията, че ще дойдат към 150 души от България, той сподели, че обменят данни със София.

 

Александър Пандов от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, който разгласи храбър часовой на гроба на Делчев на 4-ти февруари, споделя в последното си изказване пред медиите, че партията ще направи всичко, с цел да отпразнува рождения ден честно и почтено. По думите му всеки, който гледа с пиетет на Делчев, може да пристигна на гроба, само че не е разрешено да има обиди, както беше на 13-ти януари при почитането на Мара Бунева, когато спред тях е имало редица от " неуместни квалификации за Македония и македонците “.

 

Със 184 гласа " за " и един въздържал се през вчерашния ден, в последния си ден, българското Народно заседание одобри декларация, с която осъжда " насилието против македонските българи в РСМ, както и омаловажаването на казуса за правата и сигурността на сънародниците в РСМ ". София също осъжда " речта на омразата и упорства за осъществяване на Договора за другарство, който управляващите в Скопие не съблюдават ". Декларацията, призната от българския парламент, съдържа девет точки, които изрично осъждат деянията и апелите за принуждение против българите, техните организации и клубове и изключително нападението против българина Християн Пендиков ". Осъжда се и " речта на омразата против локалните българи и България “, както и появяването й в политическата, обществената и медийната сфера. В декларацията се показва угриженост, че ескалацията на антибългарската акция в Македония може да повлияе отрицателно на процеса на регистриране на българите в конституцията, както и опълчването на измененията в Закона за сдруженията и фондациите.

 

С декларацията депутатите отхвърлиха " подправените и манипулативни изказвания за българското минало в социално-политическата среда на РСМ " и обявиха, че считат сходни изказвания за втълпяване на ненавист към България и българите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР