Политиката на Фед, възстановяването на Китай и енергийната криза в

...
Политиката на Фед, възстановяването на Китай и енергийната криза в
Коментари Харесай

Ерик Мижо, Amundi Institute: Биковете спечелиха битка, но не и войната

Политиката на Фед, възобновяване на Китай и енергийната рецесия в Европа са трите основни фактора, които вложителите на фондовите пазари би трябвало да наблюдават през 2023 година, споделя Ерик Мижо, началник световни тактики в Amundi Institute.

Обикновено не е добра концепция да се борим с Фед. Консолидация на пазарите на акции е допустима, в случай че политиката на стягане продължи, разяснява специалистът.  Какви са упованията ви за акциите през 2023 година и какви стопански процеси би трябвало да наблюдават вложителите?    Като цяло чакаме 2023 година да бъде по-добра за акциите, макар че заплахите пред стопанската система към момента не са минали. 
Добрата вест може да пристигна от по-силното и по-ранно от предстоящото възобновяване на Китай и обстоятелството, че енергийната рецесия в Европа се оказа по-малка от предстоящото.    Пазарите към този момент отразиха тези положителни вести, както и сюжета за меко кацане в Съединени американски щати, макар че несигурността към момента е огромна.   Смятаме, че трите основни детайла, които би трябвало да следим през 2023 година, са:    1) Политиката на Фед.    2) Възстановяването на Китай (повишихме прогнозата си за китайския Брутният вътрешен продукт до +5,1% от +4,5% наскоро).    3) Енергийната рецесия в Европа (дотук нещата се развиват добре, само че обстановката би трябвало да се следи)

Какво вложителите би трябвало деликатно да обмислят, в случай че агресивното стягане от страна на централните банки продължи?   Лихвените проценти водят цикъла. Рискът е, че сегашната резистентност на икономическия напредък може да се окаже разследване от моментите, в които Федералният запас към момента смяташе че инфлацията е краткотрайна и не стегна паричната си политика.    След като централните банки покачиха фрапантно лихвите е допустимо да са събудили рецесивни процеси в стопанската система, които да се материализират през идващите месеци. 

В същото време устойчивостта на стопанската система и подобряването на финансовите условия (по-нисък $ и по-ниски лихви) може да насърчи Фед и другите централни банки да продължат стягането, а пазарът не чака това.    Обикновено не е добра концепция да се борим с Фед. Консолидация на пазарите на акции е допустима, в случай че политиката на стягане продължи.

Ако погледнем отвън прогнозите на огромните капиталови банки, виждаме бикове и мечки с фрапантно разнообразни визии за 2023 година Първите считат, стъпвайки на историческите данни, че двуцифрените намаления постоянно са последвани от изключително внезапни възобновявания. Вторите пък чакат спадът в акциите да продължи и предвиждат срив на американската стопанска система. Чии прогнози ще надделеят?   В дълготраен проект акциите са добра инвестиция и опция за опазване на покупателната дарба. Засега главният ни сюжет е по-скоро стабилизация, в сравнение с внезапно възобновяване на стопанската система.    Очакваме световният напредък да бъде към +2,4% през 2023 година и +2,8% през 2024 година след +3,4% през 2022 г.    За да се материализира противоположен завой в посоката на акциите, се нуждаем от някакъв катализатор или спусък, който постоянно идва от дейностите на централните банки.    Исторически видяно, нов бичи пазар при акциите не стартира, когато Фед към момента покачва лихвите и кривата на доходността е обърната, а когато тя стартира да се възстановява.   Казано по различен метод, в случай че биковете наподобява са спечелили една борба при започване на годината, те към момента не са спечелили войната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР