Политическата криза, в която се намира страната ни в момента,

...
Политическата криза, в която се намира страната ни в момента,
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Русия ще се намеси в съставянето на правителство у нас

Политическата рецесия, в която се намира страната ни сега, способства за утежняването на имиджа ѝ в Европа.

Това мнение изрази в Euronews PrimeTime някогашният министър на външните работи Надежда Нейнски. Тя акцентира, че oсвен техническите критерии за Шенген, които България е изпълнила, е належащо да се вземе и политическо решение, а то зависи от престижа и имиджа на България.

Спечелването на доверието на всяка една страна, в тази ситуация Нидерландия, е комплицирано нещо и с изключение на дипломация се изисква и какво на процедура продава тази дипломация. Изисква се политическа непоклатимост, реформаторска политика и добър престиж на страната, тъй че тя да бъде безапелационна в своите желания.

По думите на Нейнски, в случай че България не съумее да убеди своите сътрудници в Европейски Съюз за нейната реформаторска политика и способността ѝ да организира ефикасна битка с корупцията, за промяна на правосъдната система и ясна геополитическа поръчка, то няма по какъв начин да успее да реализира това равнище на доверие, което ще даде опция безапелационно да бъде подкрепена за присъединение към Шенген.

Бившият външен министър не изключи опцията Румъния да влезе в Шенген през декември без нас.

„ Евроатлантизмът не е куха фраза. Това е обвързаност към избрана ценностна система, която включва държавност, реформаторска политика. В този смисъл, един от тестванията за това дали има такова болшинство в Народното събрание ще бъде гласуването за даване на военна помощ за Украйна. Тогава ще стане доста ясно кой къде стои на политическата карта “, акцентира Нейнски.

Информациите, които доближават до мен са, че ще се създадат доста съществени опити най-много от Русия за интервенция в съставянето на новото българско държавно управление. В този смисъл, е значимо в България да има доста ясно евроатлантическо болшинство.

Според Нейнски болшинството, което избра ръководител на Народното събрание, не е това, което ще промени имиджа на България и ще ѝ даде непоклатимост и организира нужните промени.

„ През политическата си кариера съм видяла хора и политици, които на думи са огромни демократи и евроатлантици, само че когато се стигне до взимане на съответни решения, някак си не им стига било кураж, било техните зависимости от предишното се оказват по-силни от декларираните планове “, уточни някогашният външен министър.

Тя посочи, че след интервала на Студената война за първи път вътрешнополитическите решения са обусловени до толкоз огромна степен от външнополитически фактори и всяка страна би трябвало да се дефинира.

„ Лесно е да бъдеш демократ и евроатлантик на думи, напълно друго е да вземаш решения, които на процедура да изискват старания, всеотдайност и разкъсване със стандарти на предишното. Не би трябвало да бъдем обект, а индивид на вземането на решения в границите на Европейски Съюз и НАТО “, безапелационна е Нейнски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР