Погребалните ритуали по света са най-различни. Съществуват места, където мъртвите

...
Погребалните ритуали по света са най-различни. Съществуват места, където мъртвите
Коментари Харесай

Най-странните древни погребални церемонии

Погребалните ритуали по света са най-различни. Съществуват места, където мъртвите се изпращат с песни, танци и забави, както и места, където след погребението си мъртъвците биват изваждани още веднъж от гробовете, с цел да може бъдат част от живота.

Голяма част от актуалните погребални ритуали съществуват още от древността, въпреки и да са леко изменени. Ние сме ви приготвили лист с най-странните погребални церемонии, част от които са се запазили и до през днешния ден.

1. Нова Гвинея

 Нова Гвинея

В Нова Гвинея или по-точно в племето Дани, когато мъжът в едно семейство почине, би трябвало да се отреже върха на един от пръстите на брачната половинка му. Това се прави от шамана, който завързва крепко пръста на дамата, с цел да изтръпне, след което го отрязва с секира. Отрязаният пръст са изгаря или се пази на особено място, защото се има вяра, че по този метод дамата ще отблъсква неприятните духове от брачна половинка си.

2. Тибет

Сред будистите в Тибет съществува вярването, че духът и плътта са две разнообразни неща, по тази причина когато някой почине и духът към този момент го няма, е безсмислено тялото да бъде непокътнато. Затова те нарязват тялото и го оставят на място, където да бъде видяно от животни (най-често на върха на някоя планина). А от неизядените остатъци от тялото, в случай че има такива, вършат на прахуляк.

 Тибетски монаси

3. Амазонска тропическа гора

Според вярванията на амазонското племе Яномами мъртвецът би трябвало да бъде изяждан, с цел да премине душата в парадайс. Местният им деликатес се подготвя тъкмо от костите на мъртъвци - костите биват стривани на прахуляк, от който се подготвя бананова чорба. Този обред е извънредно рисков за здравето и огромна част от членовете на племето се разболяват от заболяването Куру.

 Амазонска гора Снимка: reportersombra.com

5. Филипините

Народът Сагада има вяра, че умрелите би трябвало да бъдат оставяне на безшумно място, с цел да може духът им да откри път към Бога. Затова те окачват своите мъртъвци с въжета за скали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР