Подобно на всяка страна с по-развита промишленост, СССР също разработва

...
Подобно на всяка страна с по-развита промишленост, СССР също разработва
Коментари Харесай

Isetta по съветски

Подобно на всяка страна с по-развита индустрия, Съюз на съветските социалистически републики също създава "народен " автомобил. След края на Втората международна война стартират тествания на безчет прототипи, от които би трябвало да се роди налична кола, създавана в милионни тиражи.



Някои планове имат шанса да стигнат до конвейера, а други са отхвърлени безславно макар смелите хрумвания в структурата си. През 50-те в Европа са изключително известни микроавтомобилчетата с ситуиран откъм гърба мотоциклетен мотор и врата вместо предна част.



Разработеният през 1955 година НАМИ-А50 е точно такава екзотика. Проекта предлага известният конструктор Юрий Долматовский, който избира за своята интерпретация на Isetta името "Белка ".



Автомобилчето е дълго 3.3 метра и има 750-кубиков мотор от мотоциклет М-72 с мощ 22 к.с. Идеята е да се създава в завода за селскостопанска техника "Комунар " в Запорожие.



"Белка " има учудващо необятен за габаритите салон, въпреки че место за багаж на практика отсъства. Шофьорът и пасажерът до него влизат в купето като цялата предна част на колата се килне напред, а за пасажерите откъм гърба има обособена врата на десния ръб.



Каросерията на НАМИ-А50 е направена от фибростъкло. Предвидени са две версии - градска и селска. Втората няма нито порти, нито прозорци и съставлява самобитен предвестител на Mini Moke и Citroën Méhari.



За страдание още при първите тествания става безпощадно ясно, че "Белка " няма по какъв начин да стигне до серийно произвеждане. Конструкцията страда от голям брой дефекти - през предната врата тече вода като из ведро, а моторът загрява. През 1958 година се появява концептуалният Москвич-444 - руско копие на FIAT 600, което ще се трансформира в гърбавия ЗАЗ-965.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР