Поддръжката на козината на кучето е важна както за неговото

...
Поддръжката на козината на кучето е важна както за неговото
Коментари Харесай

Грижа за куче с дебела козина

Поддръжката на козината на кучето е значима както за неговото здраве, по този начин и за комфорта и неговият повсеместен тип. Обикновено кучетата с дебела четина се скубят интензивно, което е много неприятно, изключително в случай че живеете в апартамент. Най-кошмарните интервали са през пролетта и наесен, когато в течение на 10-ина дни подкосъмът пада безусловно на парцали. От друга страна в междинните интервали падналите косми са най-малък брой. Домашните кучета, живеещи в апартамент обаче, оставят косми след себе си целогодишно.

Козината на кучето зависи от неговата порода. Дългокосмести породи кучета са померан, чау чау, шпиц и други Има такива, чиито косми се отстраняват с едно минаване с четката за облекла. При други обаче те се набиват във вътрешността по килими, одеяла и облекло. Дебелата четина на кучето допуска дълги и дебели косми, които няма по какъв начин да не бъдат видяни отдалеко.

Поради това, дебелата четина на кучето неизбежно изисква грижа - постоянно разресване и характерно къпане. Ако прилагате практиката още до момента в който кучето е малко, ще си спестите доста работа.

Добре е дребните кучета да свикнат да понасят разресването търпеливо. В началото процедурата е алегорична – прокарвайте четката по тялото му и го хвалете. С времето разресването се трансформира в съществено занимание, което се прави най-малко два пъти в седмица, през целия живот на вашия домакински любим.

 Подстригване на куче

Друга процедура, която би трябвало да се свикне през цялото време, е миенето на лапите или най-малко бърсането им, преди да влезе то у дома. Прилага се без значение дали се е нацапало или не. До вратата постоянно би трябвало да има парцал, с който лапичките и коремчето даже алегорично да се забърсват. Добре е някой път да наливате по малко вода в леген, в който да топнете краченцата му – по този начин то ще свикне, че влизането в дома е постоянно обвързвано с разчистване.

Кученцето би трябвало да се научи, че ще бъде къпано. Процедурата може да се прави до два-три пъти седмично, при хубаво време. Едно леко намокряне е изцяло задоволително да символизира процедурата.

Грижите за кучетата с дебела четина са ежеседмични. Кучето би трябвало да се разресва два-три пъти седмично. Винаги стартира като игра - прихващате го под коремчето, прекарвате няколко пъти четката по гърба му, хвалите и го пускате да тича още веднъж. Ако се дърпа му говорете успокоително, дръжте го и, в случай че се постанова му се скарайте малко. Довършете работата, като продължите да му говорите благо. На 3-4 месечна възраст кучето към този момент ще стои умерено, до момента в който го решите.

 Кученца

След четвъртия месец израства същинската дебела четина. Тук към този момент се заемате съществено. От начало минавате с четката по посока на косъма - от врата и до опашката, леко и незадълбочено. След това козината се обръща - от дупенцето към врата, по гърба и по хълбоците. Така косъмът ще бухне и набитият в подкосъма прахуляк ще падне. След това се разресват гърдите.

Кучето се повдига на предните лапи и процедурата се повтаря – първо по-леко, след това по-силно. Последна се разресва опашката. Кучето се придържа под корема, а космите по нея се обръщат, след което се заглаждат.

Крачетата се решат с по-малка четка по същия метод - надолу, нагоре, надолу. На финала са бутовете откъм гърба. За тях ви би трябвало огромната четка. След като бухнат, не се заглаждат назад.

Докато решите кучето е добре да ревизирате дали потребност от разчистване на ушите и подкастряне на ноктите на кучето. Редовното разресване на дебелата четина разрешава тя да остане релативно чиста много дълго време.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР