Почти 162 млн. лв. са наложените санкции на некоректни работодатели

...
Почти 162 млн. лв. са наложените санкции на некоректни работодатели
Коментари Харесай

Държавата си търси 64,2 млн. лв. от некоректните работодатели, които отказват да ги платят


Почти 162 млн. лева са наложените наказания на неточни работодатели от Главната ревизия по труда за последните седем години. Това показва министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За интервала 2009-2016 година, в това число ГИТ е издала 103 332 наказателни постановления, като 90% от тях са влезнали в действие и са годни за непринудено или наложително осъществяване.

От данните на МТСП излиза наяве, че страната е трябвало да събере от неточни работодатели 100 млн. лева, само че действително е събрала едвам 41 млн. лева, като в сумата са включени и лихвите. По над 37 хиляди наказателни постановления, страната не е съумяла да си събере санкциите в размер на 64,2 млн. лева Давностният период за събиране на дължимото е 10 години, излиза наяве още от отговора на обществения министър.

ГИТ няма пълномощия да събира взиманията си и през годините е разчитала главно на Националната организация по приходите и на частни правосъдни реализатори. Преди две години, обаче, ГИТ е прекратила съдействието си с ЧСИ-та като аргументите за това са няколко. Имало е случаи, при които съдът анулира наказателно разпореждане на ГИТ към шеф, който към този момент е бил даден на ЧСИ. В следствие, държавната институция се е налагало да покрива разноските за ЧСИ-то. В други случаи, без даже да се е стигнало до дейно събиране на дълга, ЧСИ-то е желало такса от ГИТ по реда на закона. От друга страна, самите частни правосъдни реализатори предпочитали да събират взимания, които “сравнително елементарно се събират ”. “Останалите санкции или имуществени наказания, за събирането на които се откриват компликации, са оставяни без да се подхващат дейности в продължение на пет и повече години ”, отбелязва министър Петков. Той прецизира, че при опит на ГИТ да получи 8827 преписки от ЧСИ-та, които да да бъдат предоставени на Национална агенция за приходите, частните правосъдни реализатори отказвали да ги дават, в случай че преди този момент не им бъдат заплатени такси. Изброените несъгласия сред ГИТ и ЧСИ-та е станало причина от февруари месец 2015 година, всички санкции и имуществени наказания, които се постановат на неточни работодатели, да бъдат изпращани за събиране от Национална агенция за приходите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР