Почина една една от първите естрадни звезди на България –

...
Почина една една от първите естрадни звезди на България –
Коментари Харесай

Напусна ни легенда на българската естрада

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева.

Тя е издъхнала в неделя на 90-годишна възраст. 

Косева е брачна половинка на огромния артист Никола Анстатасов. Тя започва кариерата си при започване на 60-те години на предишния век дружно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова, напомня Блиц.

Сред песните ѝ, пускани непрекъснато по радиото, бяха версии на популярните по това време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и безконечните ѝ шлагери „ Блу, блу канари ”, „ Сняг постепенно пада ”,  Аве Мария ”,  „ Часовникът ”, „ Тримата ергени ”, песента на Йосиф Цанков „ Любовта на юнгата ”.

През 1960 година  Косева печели премия на младежкия фестивал в Букурещ и стартират да я канят на концерти  с оркестър „ Балкантон ” и с оркестър „ Мелоди ” в  Полша, Германия, Русия.Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея  първата си ария „ Влюбените и луната ”,докато е бил боец в Пловдивската казарма,  а Мария Косева незабавно я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.В Русия тя провокира възторг с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, само че тъкмо тогава стартира любовта им с огромния ни актьор от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера -  семейството.Престава да пее и цели 55 години живее като майка и брачна половинка.

Мария Косева първа вижда гения на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави  и с Лили Иванова. И двамата пишат в своите книги за нейното прелестно отношение към тях и по какъв начин са се учили от първата ни по това време естрадна изпълнителка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР