Победите и неуспехите в живота му са подвластни на две

...
Победите и неуспехите в живота му са подвластни на две
Коментари Харесай

9 обрата в живота на Борисов

Победите и неуспехите в живота му са подвластни на две цифри, сборът на които е 13 Трябва ли човек да бяга от ориста си или е по-леко, когато й се подчини?
В последното десетилетие, щом пристигна юни, постоянно се намира нумеролог, който да разсъждава дали 13-ия му ден е съдбовно число  за рожденика Бойко Борисов или напряко за цяла България. Заради юбилея му тази година, размислите бяха в пъти повече. Затова и разказите за живота му на върха надалеч надвишиха спомените за времето, преди да изкачи политическия Олимп.
Макар Борисов да наподобява, че държи крепко в ръката си триумфа, другата я стиска в пестник против бедите и разочарованията, които не го отминават. Победите и неуспехите имат странен  цикъл в живота му, зависим на две цифри - 9 и 4. Случайно или не, техният общ брой прави 13.
Деветката и четворката са последните числа в годините, които освен трансформират ориста на Борисов, само че и го трасират в нови коловози. Те донасят 9 обрата в живота му. И за следващ път удостоверяват, че от време на време, когато загубиш борбата против другите, откриваш нов метод да спечелиш войната против себе си.

2019 - Борисов на 60

 Едва ли някой се съмнява кое събитие тази година прекатурна живота на Борисов - раздялата с Цветан Цветанов. 18-годишното другарство, което никой не вярваше, че ще бъде прекършено, завърши изрично седмици преди рождения ден на водача на ГЕРБ. Това имаше своята предистория месеци наред, когато връзките им започнаха да буксуват даже обществено. Докато министър председателят жънеше триумфи на европейската сцена, вторият в ГЕРБ овладяваше партийните структури и контролираше ресурсите. Неподчинението на парламентарната група на решения на премиера в началото се възприемаше като игра на положителния и неприятния, само че най-после стана играчка-плачка.
Апартаментгейт бе тазгодишният рубикон за премиера. Цветанов си потегли от партията, а Борисов си върна ведрия взор. Подкара с цялостна газ и джипката, и партията. Без подозрение, от 7 юли ГЕРБ го чака рестарт. Но за разлика от партийната смяна, хората към този момент чака и управническа.
Обществените облаци не престават да се сгъстяват, а търпението и доверието в премиера слизат надолу. Строителните и фабричен триумфи в страната към този момент са на назад във времето. А пристигна времето Борисов да потвърди, че може да извърши обещанието си за европейски ни приходи. Ако не го направи- ще се запъти към 10-тия поврат в живота си.      

2014 - Борисов на 55

 Числото 4 е на мисълта, на придвижването, след него свършват страданията, а настава различен, по-добър живот.
С огромна доза истина това важи за Борисов през трагичната 2014 година. Месеци преди рождения си ден, Борисов е на митинги по улицата, дружно със свои и непознати, с цел да смъква кабинета Орешарски. Радостта от извоюваните майски евроизбори и подадената оставка от премиера обаче е пирова. Само броени дни след ЧРД на Борисов, гръмва четвъртата по величина банка у нас - КТБ. Борисов се заклева за повторно като министър председател, само че вместо почитатели пред кабинета му са се събрали излъгани инвеститори и закъсали вложители. Цветан Василев към този момент се е скрил в Белград, само че на бял кон се е върнал Иван Костов с Реформаторския блок. Предизвикателствата и измените за Борисов занапред престоят.

2009 - Борисов на 50

 Числото 9 е най-мъжкото число, най-висшето от единичните цифри. Тези, които се намират под негово въздействие, са смели и всеотдайни, дарени да вършат безчовечен достижения. Единственото, което ги заплашва, е личната им импулсивност в делата и думите.
Такъв запомнихме Борисов през една от най-успешните му години, когато за финален път на избори видяхме какво значи националната обич. Месец след рождения си ден Борисов се закле като министър председател в 41-вото Народно заседание, събрал историческите 162 гласа „ за “. А единствено месец по-късно получи първите дарове от Брюксел - отблокирани пари по стратегия САПАРД, както и безсрочна винетка за европейската автомагистрала, по която лети към този момент 10 години.  
Но годината за него не беше единствено цветя и рози. Макар успеха да изглеждаше лесна, Борисов я изстрада. И надали в миналото ще не помни ударите под кръста, изключително с видеото от Съединени американски щати и прословутата фраза за " неприятния материал ". Въпреки уроците, Борисов и до през днешния ден разрешава непознати задгранични камери да му устройват сърпрайзи.    

2004 - Борисов на 45

 Месец преди рождения му ден президентът Георги Първанов го удостоява със званието „ генерал-лейтенант “. Тогавашният основен секратар едвам съумява да отпразнува годишнината си, тъй като обикаля международните познавач служби. Търсят го за десетки взаимни интервенции. Събира награди в Америка и Европа, а в България брои трупове.  Статистиката за убити подземни босове по това време чупи всички върхове. Годината стартира с взривения асансьор, в който намира гибелта си Стоил Славов. Месеци по късно в ресторант-градината на " Славия " е разстрелян Бай Миле. А след него, измежду бял ден, патрон застига и Димата Руснака.
Независимо от рейтинга си, който е в небесата, Борисов наподобява все по-умислен. Приятелите го натискат да смени попрището, а враговете му се пробват да го откажат. Най-вече с обществени въпроси за връзките му с Румен Николов - Пашата. Той ми беше от най-хубавите състезатели в националния тим по карате, беше измежду най-хубавите барети във Варшавския контракт, сопнато споделя един ден генералът. Но незабавно по-късно внезапно понижава и отговорите, и срещите си с него.  
Разочарованието на хората от царя и юпитата, изкарва прибързано Борисов от амплоато му на служител на реда, с цел да влезе в кожата на политик. Прощъпулника си прави на парламентарните избори като претендент в листите на Национална движение „Симеон Втори". Макар да печели безапелационно, той се отхвърля от парламентарното кресло и се връща в Министерство на вътрешните работи. Но бойното му политическо кръщене към този момент е реалност. Напуска поста още идната година след спор с тогавашния министър Румен Петков. Но към този момент е изцяло наясно със себе си - полицейските пагони остават в дрешника, а  кубинките са лъснати за нов поход - политическия. По подигравка на ориста тъкмо тогава стъпва в служба грузинският министър председател Михаил Саакашвили. Човекът, за който към този момент 15 години градската десница твърди, че Борисов е българското му политическо копие.

1999 - Борисов на 40



Краят на 90-те години също бележи пирует в кариерата на Борисов. Тодор Живков умира месец  и преди Борисов да отпразнува юбилея си. " Ипон " към този момент е натрупала задоволително известност около защитата на някогашния първи партиен водач, само че Бойко има потребност от различен знаков клиент, който да го изстреля сред  новия стопански хайлайф от приватизатори. Съдбата му се усмихва таман в точния момент. Най-голямата договорка за годината е продажбата на Лукойл, а Валентин Златев е новият мощен човек на Вагит Алекперов и Кремъл у нас. Малко откакто влиза във притежание на завода край Бургас, Златев поверява защитата му в ръцете на Борисов. Партньорство, което през идващите години ще донесе и на двамата плюсове, минуси, доста въпросителни. И даже ще ги опълчи един против различен още през втория мандат на Борисов, когато започнаха всеобщите хайки за картел и надзор върху цените на горивата. Но тогава, преди 20 години, взаимната им работа проправи пътя към новия огромен клиент на " Ипон " - царят.

1994 - Борисов на 35



През 1994 година бях див каратист, напомни си преди 5 години Борисов, когато Николай  Бареков му извади офшорна компания, направена в това далечно време. Какъв бизнес, финанси, аз по това време нищо не съм разбирал, възмути се  министър председателят. Прав е, въпреки всичко става дума за годините, в които думата на охранителите тежеше повече от тази на политиците и овластените финансисти. Фирма " Ипон " работи с цялостна мощ, а нейна емблема става не трибуквена абревиатура, а името на най-скандалния политик - Тодор Живков.
За разлика от разстрела на семейство Чаушеску, ориста е много по-благосклонна към него. В Последните си години той даже е оправдан от Българска социалистическа партия. Под домакински арест е, само че обикаля свободно страната последните си 5 години, които се оказват второ висше за Борисов. Той имаше шанса теоретичен началник по специалността " Държавност " да му е първенецът по ръководство, изкарал на върха над 30 години. Със сигурност измежду първите уроците, с изключение на съвета " Внимавай с Косово ", е и бил и този: " Не допускай никаква конкуренция за водачество в партията ". Е, 20 години по-късно му се наложи да си го напомни.

1989 - Борисов на 30

 Големите измененията сварват Борисов като учител във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска активност ВИПОНД, одеве защитил дисертация и получил научно звание. Вятърът на смяната обаче не го подминава. Борисов затваря страницата с научната кариера, с цел да отвори нова - като частен бизнесмен. Година по-късно " Ипон " към този момент е една от охранителните компании, които никнат като гъби, усетили недостига в пазара на сигурността. Борисов не обича да се връща в спомените за първите години на прохождащата у нас народна власт. Но ясно помни една засегнатост на отиващата си страна на социализма, която трансформира ориста му. Излязла нескрито след диалог с татко му, когато Борисов е едвам на 20 години.

1979 - Борисов на 20

 Това е годината на огромните му очаквания и разочарования. Влюбва се вечно в каратето. И разлюбва дефинитивно комунистите. Ето описа му:
Казармата за мен беше преломен миг. Исках да аплайвам или в първи факултет на Симеоново - Държавна сигурност, или във втори -Народна милиция. Само че тогава може би изживях най-големия срив в живота си. Една вечер баща ме изведе от нас, с цел да поговорим. Каза ми: " Заради дядо ти не можеш да аплайваш. Водят го зложелател на националната власт. Единственото изключение, което може да се направи, е да аплайваш във факултета на пожарната ". Кандидатствах и когато ме одобриха в пожарникарския, отидох в Школата в Плевен да карам казарма. Бях смачкан. Но взех решение да се потвърдя.  Оставих " отличника " още на третия ден в казармата. Осъзнах, че единствено мощните са добре в живота. Слаб ли си - неприятно.
Казармата кали Борисов. Но Плевен остана непознат и отдалечен за него. Оказа се и за целия ГЕРБ.

1974 - Борисов на 15

 Първите знаци от ориста идват за Борисов още когато е гимназист. Играе всеки ден мач, мечтае да стане футболист. Но бързо израстване и не сгъстяване на костите на краката  разрушават на пух и прахуляк проектите му да стане в случай че не българския Роналдо, то най-малко именития голмайстор на " Бистришките тигри ". Медицинската възбрана да играе го вкарва задълго в класната стая и го прави зорлем  цялостен първенец. Години по-късно той признава, че го е направил от обич към съревнованието и от предпочитание постоянно да е пръв.
Желание, което, за положително или зло, не го напуща и през днешния ден. И продължава да му носи както сладки победи, по този начин и горчиви разочарования. Кара го да търси отговор на въпроса: би трябвало ли човек постоянно да бяга от ориста си или по-леко се живее, в случай че й се подчини...  

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР