По време на летните месеци, когато времето е така горещо

...
По време на летните месеци, когато времето е така горещо
Коментари Харесай

Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?

По време на летните месеци, когато времето е по този начин горещо и влажно, доста хора изпитват усложнение да се хранят обикновено или губят вкус, което може да докара до поява на непотребен стрес за организма и здравословни проблеми. За благополучие, има доста храни и способи за готвене, които в действителност могат да оказват помощ да останем енергични и да се усещаме по-свежи през цялото лято. Планирайте ястията и храненията си към хидратиращи храни, които изискват малко или даже никаква обработка, с цел да можете да се чувствате в кондиция и да оцелеете през най-горещите дни. Специалисти диетолози дават някои доста скъпи препоръки за храненето и избора на артикули, които са изключително целесъобразни за най-топлия сезон:

Включване на хидратиращи храни в менюто

Краставици - наблягането върху хидратиращи храни през лятото може да ви помогне да останете свежи и да се чувствате удобно през горещите дни. Краставиците, с богатото си наличие на вода (95%), са измежду най-препоръчваните храни.
Повече мента в менюто - ментата е билка, която също може да помогне да се обезпечи освежаваща хладина през лятото. Въпреки че това растение не обезпечава доста влага, то ви дава чувство за хладина. Метанолът е съединението в ментата, виновен за прикрепването към нервните рецептори в устата ни, които носят чувството за безчувственост. Ментата също оказва помощ за утоляване на жаждата. Заедно със студена напитка (като охладена вода с усет на краставица), ментата може да помогне да облекчите жаждата си доста по-бързо. Можете да добавите мента към разнообразни питиета, плодови и зеленчукови салати.
Повече зеленолистни храни – марули/ айсберг/ зеле/ спанак – разнообразието е в действителност огромно, а фактът, че се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се употребяват сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте поради, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо наличие на хранителни субстанции като витамин С, витамин К и витамин А.

Селъри – високото наличие на вода в този вид целина може бързо да охлади устата ви (неслучайно се сервира и с пикантни храни). Този превъзходен зарзават оказва помощ и за излекуване на киселинния рефлукс. Селърито има обичайно количество фибри, фолат, витамин А, витамин С и витамин К.

Кисело мляко – с изключение на зеленчуците, киселото мляко също е мощно препоръчвано за консумация по време на горещините от експертите по хранене. Млечният артикул е превъзходен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То също е чудесна лятна храна, тъй като може да се яде студено непосредствено от хладилника (за още по-охлаждащ резултат и прохлада можете да добавите и замразени плодове).

Плодове – не забравяйте и обичаните летни плодове– любеница, пъпеш, праскови. Те са освен здравословна и питателна храна, само че са и с високо наличие на фибри, витамини и антиоксиданти – още един превъзходен метод да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.

Пикантни храни - Може би ви се коства, че яденето на пикантна храна не би било уместно в парещ летен ден, само че доста изследвания демонстрират, че потреблението на пикантна храна в началото ви кара да се чувствате горещо, само че след няколко минути стартирате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се назовава „ вкусово потене “. Изпотяването е методът, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че в началото може да се почувствате некомфортно, в последна сметка пикантната храна ще ви охлади сносно (разбира се, този вид не е за всеки – не се насилвайте ненужно, в случай че не ви харесват този вид храни).

Прием на подобаващи течности
Макар че има доста разнообразни типове комбинации от храни, които могат да ви оказват помощ да успехите летните горещини и да се охладите, доста значимо е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Според проучвания множеството хора се нуждаят от най-малко осем чаши течности всеки ден, само че все пак, през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече, според от това какъв брой се изпотявате. Избягвайте алкохол, който дехидратира доста бързо, газирани питиета и такива с високо наличие на кофеин и захар.

Планирайте вярно времето си за хранене
Да, лятото може да бъде прекомерно горещо и влажно, само че има избрани часове на деня, когато изискванията са по-поносими. Бихте могли да планирате по-големи ястия или такива, които изискват термична обработка точно през тези часове. Помислете за ядене на по-голяма закуска, с цел да можете да се придържате към дребни и леки обеди по време на най-горещите часове. Хапвайте по малко, само че по-често, в случай че топлото време намалява апетита ви, значимо е да приемате съответно количество храна, с цел да се предпазите от неразположения, виене на свят, ниско кръвно.

Готвенето в горещините
Специалистите постоянно предлагат готвенето на открито с потребление на барбекю или дребна скара (разбира се, в случай че изискванията ви позволяват) – по този начин можете да се насладите на прекараното време навън и ще си спестите спомагателното „ прегаряне “, в случай че приготвяте храната в кухнята си. Не изключвайте и опцията за подготвена храна от обичан ресторант като внимавате за избора и качеството. Ако не разполагате с лукса на външната скара, въпреки всичко ще би трябвало да употребявате печката си, с цел да готвите храни на закрито. Пропуснете фурната и използвайте единствено котлоните, с цел да приготвите ястия. Възможно е да забележите леко покачване на температурата в помещението, само че ще бъде доста по-малко, в сравнение с в случай че сте присъединили фурната и сте решили да изпечете цяло пиле, картофи или други зеленчуци. За да се форсира времето за готвене на котлона можете да нарежете продуктите на по-малки части, да употребявате по-тънки или по-малки части месо, да покривате тенджерата или тигана с похлупак. Опитайте се да поддържате кухнята си оптимално охладена с отваряне на прозорец или основаване на течение, можете да употребявате и портативен вентилатор, в случай че нямате климатик. Също по този начин, в случай че би трябвало да употребявате печката за печене на нещо, което изисква повече време, пробвайте се да го извършите рано сутринта, когато температурата е по-поносима. Това ще ви помогне да избегнете загряването на кухнята в пика на горещините.

Бъдете изключително деликатни и виновни към себе си и храната, която приемате по време на най-горещите месеци, с цел да си спестите непотребни отрицателни страсти и да се чувствате същински пълноценни, наслаждавайки се на летния сезон.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР