По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Противоречива информация за украинска атака в Херсонска област

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Украйна съобщи, че е нанесла удари по съветски военни елементи и склад за муниции в следената от Русия област Херсон. Руските окупационни управляващи в Херсонска област оповестиха, че седем души са починали, а повече от 60 са ранени при удар на украинската войска предходната нощ. Съобщава се за удар по Каховската Водноелектрическа централа, който бил отразен от съветската противовъздушна защита, както и че украински ракети са поразили хранилища с минерални торове в Нова Каховка. Най-малко 12 души бяха ранени при обстрел тази нощ на южния украински град Николаев. Украинската войска предизвести, че съветските войски евентуално възнамеряват да стартират едни от най-тежките си офанзиви в Донецка област. " Има признаци, че противников елементи се готвят да засилят бойните дейности в посока Краматорск и Бахмут ", съобщи тя. Докато съветската войска се прегрупира и презапасява, през последните дни нападенията ѝ против цивилен обекти и опитите ѝ да пречупи бойния дух на украинците зачестиха. В доста градове в Източна Украйна градушка от видимо инцидентни съветски удари, нанесени от военни самолети, артилерия и ракети, убива, осакатява и ужасява жителите, разяснява " Ню Йорк таймс ". Министрите на финансите на страните от Европейски Съюз утвърдиха изплащането на нова финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна, с което общата макрофинансова помощ от 27-те за тази страна, изправена пред последствията от съветската инвазия, доближи 2,2 милиарда евро Европейският съюз е замразил съветски активи на стойност 13,8 милиарда $, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, съобщи комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс.
Подробности по тези и други вести:

Украйна порази съветски склад за муниции в Херсонска област

Украйна съобщи, че е нанесла удари по съветски военни елементи и склад за муниции в следената от Русия област Херсон.

Украински военни, отговарящи за южната част на страната, обявиха, че украински обстрел и ракети са умъртвили 52 съветски военнослужещи, артилерия, бронирани транспортни средства " и склад с муниции в Нова Каховка ".

Украинското военно разузнаване пък заяви, че военнослужещи са избавили петима украинци при специфична интервенция в южната част на Херсонска област, окупирана от проруските сили.

" Петима украински жители, държани от съветските окупатори, бяха освободени " по време на " специфична интервенция " на силите на украинското военно разузнаване, се споделя в известието. Един боен, някогашен служител на реда и трима цивилни са били освободени. " Един от освободените е със сериозна бойна рана ", се добавя в изказването.

Украинската войска води от няколко седмици контраатака на фронта в Херсон. Тази област е съвсем изцяло окупирана от съветската войска още от първите дни на съветската инвазия, подета на 24 февруари.

Руските окупационни управляващи оповестяват за 7 убити при украинския удар по град Нова Каховка

Руските окупационни управляващи в южната Херсонска област на Украйна оповестиха, че седем души са починали, а повече от 60 са ранени при удар на украинската войска предходната нощ, заяви Франс прес.

" Вече знаем за седем убити и към 60 ранени " при офанзивата против град Нова Каховка, прецизира в Телеграм Владимир Леонтиев, началник на проруската военно-гражданска администрация в Каховския регион.

Франс прес отбелязва, че понастоящем не разполага с удостоверение на тази информация от самостоятелни източници.

Украинската войска е нанесла удар по Каховската Водноелектрическа централа, в следената от Русия част на украинската Херсонска област, заяви през вчерашния ден източник от проруската военно-гражданска администрация, представен от ТАСС. Атаката по град Нова Каховка е била отразена от съветската противовъздушна защита, с помощта на което на Каховската Водноелектрическа централа не са нанесени вреди, а Северно-Кримският канал продължава да действа.

Владимир Леонтиев заяви обаче, че украински ракети са поразили хранилища с минерални торове в Нова Каховка.

През май 2014 година Украйна спря водата, постъпваща в Крим от Херсонска област по Северно-Кримския канал, който осигуряваше 90 % от потреблението на полуострова. След началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари водоподаването за Крим по Северно-Кримския канал беше възобновено, напомня ТАСС.

Най-малко 12 души бяха ранени при обстрел на Николаев

Най-малко 12 души бяха ранени при обстрел тази нощ на южния украински град Николаев, заяви през днешния ден регионалният губернатор Виталий Ким, представен от Ройтерс.

Ким посочи, че съветски ракети са поразили две медицински заведения и жилищни здания.

" Понастоящем знаем за 12 ранени ", осведоми губернаторът на Николаевска област в Телеграм.

Русия отхвърля обвиняванията, че нанася удари по цивилни обекти, отбелязва Ройтерс.

Киев: Руската войска се готви за офанзиви в Донецка област

Украйна предизвести, че съветските сили се готвят да засилят битката си за основни градове в Донбас.

В Източна Украйна - фокусната точка на разрастващата се съветска атака - броят на починалите при обстрела на жилищна постройка в град Часив Яр в Донецка област през уикенда набъбна на 33 души по данни на службите за незабавна помощ.

По-рано денем смъртоносни съветски ракетни удари поразиха Харков, втория град в страната, при целенасочена офанзива против " търговски център и цивилни жилища ", заяви районният шеф Олег Синегубов.

Според осведомителната организация " Интерфакс-Украйна " прокурорите в района са декларирали, че " по време на нападението са били убити шестима цивилни, в това число 17-годишен юноша и татко му ".

Междувременно украинската войска предизвести, че съветските войски евентуално възнамеряват да стартират едни от най-тежките си офанзиви в Донецка област.

" Има признаци, че противников елементи се готвят да засилят бойните дейности в посока Краматорск и Бахмут ", съобщи тя, визирайки двата съществени града, които към момента са под украински надзор.

" Градушка от видимо инцидентни съветски удари "

При съветски удари в Източна Украйна през последните 24 часа починаха минимум осем души, а броят на починалите в жилищен комплекс, ударен от съветски ракети, също набъбна, написа в. " Ню Йорк таймс ". Това е смразяващо увещание за опустошенията, които Русия нанася на цивилното население, макар, че сега съветските военни краткотрайно са спрели своя прогрес, разяснява американското издание.

Докато съветската войска се прегрупира и презапасява, през последните дни нападенията ѝ против цивилен обекти и опитите ѝ да пречупи бойния дух на украинците зачестиха, написа всекидневникът. В доста градове в Източна Украйна градушка от видимо инцидентни съветски удари, нанесени от военни самолети, артилерия и ракети, убива, осакатява и ужасява жителите, разяснява " Ню Йорк таймс ".

Много украинци желаят да станат съветски жители, съобщи представителят на Кремъл

Много украинци желаят да станат жители на Русия, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Песков сподели това на брифинг ден откакто бе обнародван декрет на съветския президент Владимир Путин, който улеснява процедурата за придобиване на съветско поданство от украинци.

Понастоящем не се разисква обновяване на мирните договаряния с Киев, съобщи още представителят на Кремъл.

Русия споделя, че жителите на региони в Южна и Източна Украйна, които е окупирала от февруари, ще могат да станат нейни жители. Украйна и западните страни възприемат тази съветска позиция като удостоверение на съмненията, че Москва възнамерява да откри дълготраен надзор над тези територии, отбелязва Ройтерс.

Европейски Съюз утвърди изплащането нова финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз утвърдиха през днешния ден изплащането на нова финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна, с което общата макрофинансова помощ от 27-те за тази страна, изправена пред последствията от съветската инвазия, доближи 2,2 милиарда евро, съобщи Франс прес.

" Одобрената през днешния ден помощ има за цел да отговори на най-спешните потребности на Украйна от директно финансиране, тъй че украинската страна да може да продължи да извършва най-основните си функционалности ", съобщи чешкият министър на финансите Збинек Станюра, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Европейски Съюз е замразил съветски активи на стойност 13,8 милиарда $

Европейският съюз е замразил съветски активи на стойност 13,8 милиарда $, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, съобщи комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс.

" За момента сме замразили - идващи от олигарси и други субекти - 13,8 милиарда евро, тъй че сумата е много огромна ", съобщи Рейндерс пред кореспонденти в Прага.

" Но би трябвало да кажа, че доста огромна част от тях, повече от 12 милиарда... идват от пет държави-членки ", добави той преди неофициалната среща на министрите на правораздаването на Европейски Съюз, проведена от чешкото председателство на Европейски Съюз.

Той отхвърли да назове имената на петте страни, само че добави, че чака скоро и останалите страни от 27-членния блок да усилят напъните си.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер дефинира цената на замразените единствено от Германия активи на 4,48 милиарда евро в средата на юни.

В края на юни интернационалната работна група по глобите заяви, че нейните членове, в това число няколко страни от Европейски Съюз, са блокирали активи на стойност 30 милиарда $, принадлежащи на съветски олигарси и длъжностни лица.

Досега Европейски Съюз е приел шест пакета от наказания против Русия, в това число възбрана за импорт на множеството съветски нефт, утвърдена при започване на юни.

Общо 98 компании и 1158 физически лица, измежду които съветският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров, са със замразено имущество и със възбрана за влизане в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР