Очертава се един уникален месец юни, но не само за

...
Очертава се един уникален месец юни, но не само за
Коментари Харесай

Месец юни: тропически нощи, рекордни жеги и суша

Очертава се един неповторим месец юни, само че освен за високите температури. Този юни на 2024 година, по този начин както върви месецът, съвсем сигурно, над 90 %, ще се окаже, че ще е най-топлият юни, откогато се водят метеорологични наблюдения в България.

Това сподели преподавателят в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Рачев в за горещото време. 

" Този юни ще отнеме палмата на шампионата на юни месец 2012 година, когато беше най-топлото лято, откогато се водят метеорологични наблюдения в България. Тогава юни, юли и август бяха доста топли месеци, с рекордни температури и това лято ще остане в климатичната история на България като най-топлото лято, откогато се водят метеорологични наблюдения у нас - повече от 130 години ", съобщи климатологът. 
Този юни е с повече от 3,2 градуса по топъл от естественото
Сегашният юни, до този миг, е с повече от 3, 2 градуса по-топъл от естественото, а естественото е най-новата 30-годишна норма от 1991 до 2020 година Това е и най-топлата норма за всички месеци, за които се отнася за България, съобщи проф. Георги Рачев. 

По думите му, второто доста значимо нещо е, че " сегашният юни се разграничава на 180 градуса от юни на 2023 година, който беше дъждовен, леден и даже сезонът по нашето Черно море стартира едвам към края на месеца или при започване на юли 2023 година и то доста страхливо ".

" Този юни си отива извънредно изсъхнал, а на някои места няма и 5 % от месечната норма за преваляванията да е изпълнена. Това значи, че на практика не е валяло. Контактувам с представители на агробизнеса и мога да кажа, че над по-голямата част от България в повърхностния 25-сантиметров почвен пласт няма влага. Земята е напукана и предлагам на земеделските стопани, които имат опция, да поливат насажденията. Много е изсъхнало, като се изключи май, който беше дъждовен месец, зимата и пролетта също не донесоха основни превалявания, каквито са нужни съгласно нормата ", съобщи проф. Рачев.

Той отбелязва още, че в този момент у нас има тропични нощи през юни, като те не са особени типични за припланинските региони.
 Проф. Георги Рачев. Снимка Българска телеграфна агенция

Сега са най-дългите дни, слънцето е най-силно и заплахата от пожари е доста огромна
Друг значим акцент все още е, че сме в безспорната височина на слънцето над хоризонта. Сега е най-дългият ден, с най-високото и най-силно слънце, което е нездравословно за по-възрастните хора, в случай че са без шапка. В тези случаи може да се получи безоблачен удар и най-засегнати може да бъдат децата и възрастните хора, изясни проф. Георги Рачев.

Той акцентира, че " още през юни заплахата от пожарите е достигнала своя най-много и е цялостно безумство паленето на огън в този миг, изключително когато има вятър ". В този случай запаленият пожар не се гаси, в случай че има вятър, огънят потегля и няма прекъсване с подръчни средства. Затова всички, които работят на полето и по селата, не би трябвало да палят огън, тъй като в този момент стартира жътвата. Това се отнася също за поречието на реките - Дунав, Марица и Тунджа, и в Горнотракийската равнина, сподели климатологът.

" Не е нещо феноменално и извънредно да има 40 градуса, извънредно е, че тези 40 градуса се случват още при започване на лятото - през юни. А невероятното, нетипичното и рисковото е, че жегите не престават с доста високи стойности повече от три седмици ", разяснява климатологът. 
В Западна Европа през този юни беше хладно, имаше и наводнения
" Времето е обусловено от наслагването на няколко идентични, или сходни синоптични ситуации. През целия месец юни над Западна Европа, като се изключи последните дни, беше хладно и студено.

В Испания, в Южна Франция, а даже в Северна Италия беше по-студено, в сравнение с Балканите. Балканите бяха жива жарава и то в продължение на повече от 20 дни през този юни.

Така бяха насложени синоптичните процеси, че на Балканите непрестанно се изнасяше топъл въздух, който беше и относително изсъхнал, а над Западна Европа нахлуваше пресен океански въздух. Имаше и наводнения в Австрия, в Германия и в Северна Италия, като имаше и починали от изобилните превалявания ", напомни проф. Георги Рачев.
Очакват се превалявания, като тук-там за няколко часа може да се надвиши месечната норма 
Сега в сряда и в четвъртък, на обособени места у нас, има опция " да се изсипе " месечната норма на преваляванията, споделя още климотологът.  " Това обаче не е добре, едно е да вали няколко дни през месеца и да се извърши месечната норма, а друго е тази месечна норма да се регистрира за малко време. Това е новото обикновено, тъй като смяната се показва в това, че дъждът " не е раздължен " в няколко разнообразни интервала, а се случва в един или в два. По този метод се трансформира и агробизнесът, и методът на развъждането на редица аграрни култури ", разяснява той.

Проф. Рачев означи, че към това би трябвало да се прибавят и градушките, като би трябвало да се знае, че България и целият Балкански полуостров са градобитен регион.

" Това е климатичната норма и градушки има всяка година. В България има земеделска земя, която се стопанисва и тя е 50 милиона декара, само че страната ни постоянно е страдала от градушки ", означи ученият.  
В горещините би трябвало да се пият вода и айрян, както и да се употребяват плодове
Професорът посъветва в горещото време да се пие вода, с цел да може човешкото тяло да се охлажда.

" При процеса на терморегулация - посредством изпотяването, се губят доста соли и микроелементи, които са потребни за тялото. Не е неприятно да се пие вода, само че има едно универсално, типично, българско средство за предотвратяване от дехидратация и това е айрянът,в който има няколко кристалчета сол.

Това е задоволително натрий и калий, които оказват помощ на организма, с цел да може да се възвърне солевият баланс и този на микроелементите ", изясни проф. Георги Рачев. 

Той предложи също да се употребяват плодове - любеница, пъпеш, череши, съчетани с доста вода, " които са спасението за човешкия организъм в горещото време, с цел да може да преодолеят тежките и продължителни жеги ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР