По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия се изтегли от Змийския остров

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров. Министерството на защитата на Русия дефинира тази маневра като " жест на благосклонност ". Владимир Путин към момента желае да превземе по-голямата част от Украйна, счита шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс. Той назова общата картина на войната " много мрачна ". Русия употребява артилерия, с цел да се опита да блокира украинския град Лисичанск - последната част от Луганска област, оставаща под контрола на Киев. Генералният щаб на украинските въоръжени сили показва, че съветските офанзиви в Лисичанск са съсредоточени в региона на петролната рафинерия в града. " Амнести интернешънъл " дефинира съветския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно закононарушение. Организацията счита, че на 16 март съветски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху постройката, където били намерили леговище цивилни. Американското министерство на финансите заяви за трансфер на 1,3 милиарда $ икономическа поддръжка на Украйна в границите на първична помощ от 7,5 милиарда $, обещани на Киев от държавното управление на Джо Байдън през май. Англия разгласи, че ще даде на Украйна още 1 милиарда лири (1,2 милиарда долара) военна помощ, предопределени за системи за противовъздушна защита, безпилотни самолети, ново съоръжение за водене на електронна война.
Подробностите по тези и други вести:

Русия заяви, че нейните сили са се изтеглили от Змийския остров

Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров, заяви през днешния ден министерството на защитата на Русия, представено от Ройтерс.

То дефинира тази маневра като " жест на благосклонност ". Това демонстрира, че Русия не попречва напъните на Организация на обединените нации да провежда филантропичен кулоар за експорт на земеделска продукция от Украйна, написа в изказването.

Змийският остров, който Русия окупира още в първия ден от нашествието си в Украйна - 24 февруари, закупи международна популярност с отхвърли на разположените там украински граничари да правят отстъпка пред настояването на съветските сили да се предадат, отбелязва Ройтерс.

Путин към момента желае по-голямата част от Украйна, сподели шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати

Руският президент Владимир Путин към момента желае да превземе по-голямата част от Украйна, съобщи през днешния ден шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс, представена от Ройтерс.

На конференция, проведена от американското министерство на търговията, най-високопоставеният представител на американското разузнаване назова общата картина на войната " много мрачна ".

" Продължаваме да бъдем в позиция, от която гледаме на президента Путин и мислим, че на процедура той има същите политически цели както и преди, т.е. да превземе по-голямата част от Украйна ", сподели Хейнс.

Тя уточни, че американските разследващи организации виждат три вероятни сюжета в кратковременен проект. Най-вероятният е яростен спор, в който съветските въоръжени сили реализират еволюционен прогрес, само че не и пробив, към задачата на Путин. Другите два сюжета плануват огромен съветски пробив и сполучливо стабилизиране на фронтовите линии от украинска страна по едно и също време с дребни триумфи, може би покрай окупирания от Русия град Херсон и в други региони в Южна Украйна, съобщи Хейнс.

Тя сподели това в миг, когато съветските въоръжени сили напредват последователно в Донбас, на изток, където превзеха в събота Северодонецк, а в този момент стягат обръча към неговия брат близнак Лисичанск, на отсрещния бряг на река Северски Донец. Украйна твърди, че контраатакува сполучливо на юг, като нейната войска настава към Херсон.

Лисичанск е обстрелван от съветската артилерия с " голяма периодичност ", сподели нощес по украинската телевизия губернаторът на източната Луганска област Сергий Гайдай, представен от Франс прес.

Гайдай загатна за " пик на интензивността на сраженията ". В Лисичанск, който преди войната имаше население от близо 100 хиляди поданици, са останали " към 15 хиляди цивилни ", посочи той. Гайдай добави, че на този стадий е прекомерно рисково тези хора да бъдат евакуирани.

Петролна рафинерия е новият фокус на съветските офанзиви в Лисичанск

Русия употребява артилерия, с цел да се опита да блокира украинския град Лисичанск - последната част от Луганска област, оставаща под контрола на Киев, заяви през днешния ден генералният щаб на украинските въоръжени сили, представен от ДПА.

Той показва в утринната си сводка за хода на бойните дейности, че съветските офанзиви в Лисичанск са съсредоточени в региона на петролната рафинерия в града.

Проруските сепаратисти от своя страна оповестиха, че са открили надзор върху зоната към рафинерията. Според тях украинските бойци се отдръпват в северозападна посока.

Украинската войска упрекна Русия, че обстрелва гражданска инфраструктура.

Твърденията на страните в спора не може да бъдат доказани по самостоятелен път.

Според украинския общоприет щаб западно от Лисичанск се водят боеве, като съветските войски не престават да пробват да открият надзор над основния път, свързващ града с Бахмут.

Той заяви и за набези североизточно от Бахмут, като увери, че украинските елементи са съумели да спрат съветската атака в сектор от фронта малко по на север, където съгласно него съветските сили са понесли обилни загуби. Повече детайлности не бяха дадени.

Боеве се водят и в Донецка област, както и за окупирани на по-ранен стадий от спора позиции в региона на Харков, добави украинският общоприет щаб.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветската войска подлага на масиран артилерийски обстрел украинските позиции в Донбас, с цел да ги отслаби, а украинската войска отстъпва на съветската по артилерия макар идването на модерно въоръжение от Запада.

" Амнести интернешънъл " дефинира съветския въздушен удар по театъра в Мариупол като военно закононарушение

" Амнести интернешънъл " дефинира съветския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно закононарушение, съобщи ДПА.

Правозащитната организация е събирала доказателства за тази офанзива в продължение на три месеца и показа заключенията си в отчет, оповестен през днешния ден. Той съдържа 52 свидетелски изказвания, 28 от които са от хора, които са били близо или вътре в театъра сега на нападението.

" След траяло месеци в детайли следствие, разбори на сателитни фотоси и снемане на показания от десетки очевидци, ние заключихме, че ударът е явно военно закононарушение, осъществено от съветските сили ", сподели генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар.

Организацията е съвсем сигурна, че на 16 март съветски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху постройката, където били намерили леговище цивилни.

Най-малко 12 мирни жители били погубен при въздушния удар, а още доста - тежко ранени, по данни на " Амнести интернешънъл ". Тези цифри са по-ниски от предходни оценки, като организацията изясни, че огромен брой хора са напуснали театъра в дните преди офанзивата. Повечето от останалите в постройката хора са намерили леговище в мазето или в други елементи на театъра, където останали незасегнати от цялостната мощ на гърмежа, написа в отчета.

Смята се, че хиляди цивилни в Мариупол са били убити при съветски въздушни удари по време на обсадата на града, която в последна сметка завърши в средата на май, когато той беше високомерен от Русия, отбелязва ДПА.

Първият транспортен съд, претрупан със зърно, напусна окупираното от съветските сили пристанище Бердянск

Първият транспортен съд, претрупан със 7000 тона зърно и охраняван от съветския флот, напусна окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, оповестиха през днешния ден новите локални управляващи, назначени от Москва, представени от Франс прес.

" След няколко месеца спиране първият търговски транспортен съд напусна комерсиалното пристанище Бердянск и 7000 тона зърно отпътуваха за другарски страни ", уточни в Телеграм ръководителят на локалната проруска администрация Евгений Балицки.

Съединени американски щати трансферираха 1,3 милиарда $ икономическа помощ на Украйна; Лондон заяви, че отпуска още 1 милиард лири на Киев

Американското министерство на финансите заяви през вчерашния ден за трансфер на 1,3 милиарда $ икономическа поддръжка на Украйна в границите на първична помощ от 7,5 милиарда $, обещани на Киев от държавното управление на Джо Байдън през май, съобщи Франс прес.

" С тази икономическа помощ още веднъж удостоверяваме решителния си ангажиеминт към украинския народ, в миг, когато той се брани от експанзията на Путин и се мъчи да поддържа стопанската система си ", съобщи в официално съобщение американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Тези 1,3 милиарда $ са трансферирани на украинското държавно управление посредством Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 милиарда $ от Съединени американски щати в границите на величествен незабавен заем, подписан от президента Байдън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да докара до стесняване с 45 % на украинската стопанска система тази година. Бюджетният недостиг на страната се усилва с по 5 милиарда евро на месец поради стопяването на приходите и невъзможността ѝ да получи финансиране на външните пазари.

Международните донори се активизираха да спомагат на Украйна. Финансовото министерство на Съединени американски щати, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да дават финансиране от 29,6 милиарда $ на Киев, 8,5 милиарда от които - американска помощ.

Англия, на собствен ред, разгласи през вчерашния ден, че ще даде на Украйна още 1 милиарда лири (1,2 милиарда долара) военна помощ, съобщи Ройтерс, като се базира на английското държавно управление. Средствата са предопределени за увеличение на отбранителните качества на Украйна, в това число системи за противовъздушна защита, безпилотни самолети, ново съоръжение за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските бойци.

Британските оръжия, техника и образование трансформират украинската защита против тази гневна офанзива. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, с цел да подсигуряваме неуспеха на Путин в Украйна, съобщи английският министър председател Борис Джонсън.

Новото финансиране идва, откакто през май Лондон разгласи, че ще даде спомагателни 1,3 милиарда лири за военна поддръжка и подкрепяне на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 милиарда лири.

Освен това украинските войски започнаха образование във Англия, откакто Джонсън предложи да стартира огромна интервенция с опция за образование на до 10 000 бойци на всеки 120 дни.

Швеция ще изпрати още противотанкови оръжия и картечници на Украйна

Швеция ще изпрати още противотанкови оръжия и картечници на Украйна, предадоха международните организации, базирайки се на държавното управление.

" Ще изпратим противотанкови оръжия, стрелкови оръжия и сапьорско съоръжение на обща стойност 500 милиона крони (около 49 милиона долара) ", сподели шведският министър на защитата Петер Хултквист пред националната осведомителна организация ТТ.

Швеция към този момент достави на Украйна четири пакета военна помощ, съдържащи противотанкови гранатомети, бронежилетки, каски, автоматизирани винтовки и друго военно снаряжение, както и муниции.

Зеленски разгласи, че поставя завършек на дипломатическите връзки със Сирия, откакто тя призна проруските територии в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи нощес, че поставя завършек на дипломатическите връзки със Сирия, откакто режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 година, съобщи Франс прес.

" Вече няма да има връзки сред Украйна и Сирия ", съобщи Зеленски във видео в Телеграм, потвърждавайки, че " натискът на глобите " против Дамаск, съдружник на Русия, " ще стане още по-голям ".

" Това е незначителна история ", означи с неуважение той, предпочитайки да подчертава върху подписването в Брюксел на съглашение за режим на " безвизов транспорт " на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия разгласи, че признава така наречен Донецка и Луганска национална република в Източна Украйна за самостоятелни и с това стана първата страна (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия показва поддръжката си за територии, приети от Русия за самостоятелни. През 2018 година Дамаск призна независимостта на сепаратистките региони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съдружници от десетилетия, само че връзките им станаха доста по-тесни при сирийския спор и военната интервенция на Москва от 2015 година насам на страната на режима на Башар Асад.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР