По цяло денонощие в килия без телевизор, телефон или интернет.

...
По цяло денонощие в килия без телевизор, телефон или интернет.
Коментари Харесай

В германски затвори: като погребани живи

По цяло денонощие в килия без тв приемник, телефон или интернет. Има единствено радио и опция за четене. Контакт с другите пандизчии няма, няма и визити. Само 75-минутна разходка из двор с телена ограда. Така юрист Роберт Унгер разказва изискванията, при които неговият клиент е прекарал две години и половина в предварителния арест. Междувременно към този момент е наказан на пожизнен затвор за поръчковото ликвидиране на грузинец с чеченски генезис в берлинския квартал „ Тиргартен “.

Изключително строги условия

По думите на юриста секторът на берлинския затвор „ Тегел “, в който е бил държан неговият клиент, е като от по-миналия век. Създавал усещането на бранш за смъртници. Със пандизчиите можело да се приказва единствено през бронирано стъкло, през което едвам се чувало. Унгер приказва за „ извънредно строги условия “, само че въпреки всичко си изяснява предпазливостта – в случай че с арестанта се беше случило нещо, това би довело до юридически скандал. Защото става дума за руснак, на който чеченците биха могли да си отмъстят.

Въпреки това Унгер счита, че престоят в единичната килия е прекомерно недопечен. „ Според мен човек не би могъл да понесе това за дълъг интервал. Затворниците също би трябвало да могат „ да водят заслужен живот. “

Десетилетия в единична килия

Дори казусът с килъра от „ Тиргартен “ да е извънреден, той напълно не е единственият, при който пандизчии дълго остават в цялостна изолираност – единствено в пандиза „ Тегел “ през 2020 и 2021година девет души са прекарали по над 100 дни в единична килия. Законът разрешава това при нужда от специфични ограничения за сигурност, в случай че съществува опция за бягство, за принуждение против хора, заплаха от самоубийство или самонараняване. Принципно допустимият престой в единична килия не трябва да надвишава четири седмици, само че в случай че се постанова от съображения за сигурност – не е стеснен. В рискови случаи може даже да продължи с години или даже с десетилетия. Така да вземем за пример един пандизчия в град Целе живее изолирано от 18 години, а различен в Росдорф – от цели 26. Петима пандизчии в Долна Саксония са прекарали повече от година в изолатор.

„ Много тежки отблясъци “

От Европейския комитет за попречване на изтезанията декларират, че престоят в изолатора „ може да се отрази извънредно тежко на душевното, телесно и обществено здраве на засегнатите “. Това си проличава и по „ доста по-високата квота на самоубийства “ спрямо другите пандизчии. Затова от Комитета упорстват престоят в изолатора да се редуцира оптимално и предлагат на изолираните пандизчии в Германия да се обезпечат най-малко по два часа естествени междучовешки контакти, както и смислени занимания - по опция отвън килиите.

Персоналът не доближава

В доста от немските затвори обаче няма задоволително личен състав – в Берлин да вземем за пример 8,5 % от работните места не са заети. Същевременно към чиновниците в местата за изтърпяване на санкции в Берлин се насочат специфични условия поради огромния брой задгранични пандизчии. През 2019 година те са били близо 50% от всички - от общо 97 страни. А това води освен до езикови проблеми, само че и до спорове сред другите етноси.

Автор: Силвия Щьобер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР