По-рано днес работа започна новооткритата телефонна връзка на гражданите с

...
По-рано днес работа започна новооткритата телефонна връзка на гражданите с
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: МВР, подобно на прокуратурата, винаги са били политически проститутки

По-рано през днешния ден работа стартира новооткритата телефонна връзка на жителите с представители на Министерство на вътрешните работи, чрез която ще можем да оповестяваме на органите на реда при подозрения за изборни злоупотреби, касаещи идния парламентарен избор на 4 април.

Денонощната телефонна линия 02/90 112 98 ще работи до 5 април 2021 година. Грaждaнитe щe мoжем дa cъoбщaвaме зa зaбeлязaни oт нас нaрушeния или eвeнтуaлни прecтъплeния, cъoтнocими към oтгoвoрнocтитe нa Министерство на вътрешните работи в избoрния прoцec още и на мейл izbо[email protected].

За коментар върху въпросната телефонна линия и възможната успеваемост за попречване на изборни измами, която тя би могла да има, от ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов.

Това е нормалната милиционерска пунта мара “, разяснява той. „ Купуването на гласове, нарушаванията в изборния развой в голямата си част са закононарушения не от през днешния ден. Те постоянно стават със съдействието или с директното присъединяване на Министерство на вътрешните работи. Винаги! “, сподели той.

„ Там, където се случват изборни нарушавания, които са закононарушения, Министерство на вътрешните работи или ги няма, или не реагират на сигналите, или се обръщат внезапно на другата страна. Откакто има криминализирани изборни нарушавания, има едвам няколко кокошарски присъди и те в никакъв случай не са от страната на държавното управление, което ръководи, разбирайте ГЕРБ. Всяко държавно управление, което е на власт у нас, се пробва с лостовете на властовата принуда – разбирайте Министерство на вътрешните работи, да си уреди оставане на власт “, безапелационен беше юрист Хаджигенов.

„ Министерство на вътрешните работи, сходно на прокуратурата, постоянно са били политически проститутки. Те в никакъв случай не са спазвали закона и в никакъв случай не са защитавали правата и ползата на жителите. Напротив, постоянно са били преторианската стража на всяка една власт, без значение коя е тя. Сега са ГЕРБ, на следващия ден ще е държавно управление “X” – Министерство на вътрешните работи и прокуратурата му пристават на секундата . През последните 30 години това се следи безотказно “, добави той.

На въпроса каква промяна в Министерство на вътрешните работи би могла да донесе смяна в позитивна посока, юрист Хаджигенов отговори: „ Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са построени в жанр 50-те години на предишния век. И Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата са напълно сталинистки и репресивни органи, напълно неефективни във връзка с директните си дейности, т.е. в битката с престъпността. Отговорът тук е относително елементарен. Основната причина, заради която от „ Изправи се! Мутри вън “ - в частта „ Мутри вън! “, желаеме да влезем в Народното събрание, е тъкмо това – премахване на Гешев и гешевщината, фрапантна промяна в прокуратурата, в това число и в Министерство на вътрешните работи.

Те безусловно би трябвало да стартират по нов метод, с нови правила и в голямата си част с нови хора , защото няма по какъв начин това да продължава. По високите и междинните етажи са нужни нови хора. По-важни обаче са новите правила, с цел да не стане по този начин, че сменяме едни хора с други, само че разлика няма никаква, което се е случвало неведнъж през годините. Всичко се повтаря – идва държавно управление на власт, гони шефовете на Министерство на вътрешните работи, поставя свои хора, какво се трансформира – нищо. Затова споделям, че са наложителни нови правила. Същото важи и за прокуратурата, и за Висш съдебен съвет “.

Адвокат Хаджигенов беше безапелационен, че отварянето на телефонна линия не може да бъде съответен метод за гарантиране честността на изборите: „ Това е специфичност в „ работата “ на ГЕРБ. Това е вместо това, което би трябвало да създадат. Ето да вземем за пример вместо надзор върху основния прокурор, имаме надглавен прокурор. Това се прави едвам кажат ние сме взели ограничения. Да, взели сте ограничения, само че тези ограничения по кое време ще проработят? Ненапразно започнах с това, че този телефон е милиционерска пунта мара. Това ще го забележим и на 4 април “.

„ Гарантирането на изборния развой може да се случи посредством оптималната бистрота и оптималната гласност. Още по време на митингите артикулирах какво значи това – това е опция всеки един жител, който изиска да си купи и да постави във всяка една изборна секция камера, която да излъчва онлайн, с единственото изискване да разгласява линк с излъчването на уеб страницата на ЦИК или „ Информационно обслужване “. Тоест всеки когато и да е да може да бръкне в изборна секция № 3 на Крива бара, Ломско и да види какво се случва там. Това е да вземем за пример метод за старомодното хартиеното гласоподаване. Останалото, несъмнено, е електронно гласоподаване в чистия му тип – гласоподаване с електронен автограф, със документ и така нататък “, сподели още той.

„ Естествено, видеонаблюдението се отхвърли. Как другояче ще излъжат и ще откраднат? Вместо видеонаблюдение, в този момент оферират някакъв телефон , на който може да звъните до посиняване. Представете си по какъв начин сте в Крива бара, Ломско, виждате изборно нарушаване и звъните на този телефон. Вдигат в София, споделят, че пращат жандармерията, която идва в 12 април за деня на космонавтиката “, добави той.

„ Задължително обаче най-ефективната мярка постоянно е оптималната гласност. Ненапразно съществува мнението, че тайните пораждат тиранията. Когато всичко е скрито-покрито, можеш да направиш всичко. Вече сме го виждали с ГЕРБ, когато настоящи депутати носеха чували с бюлетини. Сега няма да е по-различно “, сподели юрист Хаджигенов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР