По предварителни сезонно изгладени данни през юли тази година оборотът

...
По предварителни сезонно изгладени данни през юли тази година оборотът
Коментари Харесай

Промоциите дадоха лек тласък на търговията на дребно през юли

По предварителни сезонно изгладени данни през юли тази година оборотът в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “ по съпоставими цени нараства с 0.1% по отношение на юни, четем в данните от Националния статистически институт. А това значи, че рухването на рестриктивните мерки и пътуванията са нараснали потреблението. На годишна база обаче оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, понижава със 17.5 проценка.

Месечните показатели на оборота отразяват краткосрочните промени в цената на индикатора сред два сравнявани интервала (за месец или на годишна база) по съпоставими цени. Тази информацията може да бъде употребена за оценка на настоящото положение и трендовете в развиването на комерсиалния бранш, а също и за краткосрочни прогнози. За изчисляването на показателите се прави наблюдаване на комерсиалните предприятия, като се употребява представителна извадка, формираща към 70% от годишните доходи на следената цялост. Месечните показатели на оборота се пресмятат при база 2015 година.

Намаление на оборота е маркирано при

търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения -

с 1.5 на 100. Логично е поради почивния сезон и пътуванията на българите зад граница. При покупките в неспециализирани магазини най-вече с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения спадът е с 1.5 %. Малко по-добро е било ситуацията в търговията на дребно в профилирани магазини с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - там оборотът е намалял единствено с 0.5 %.

Търговците на дребно с нехранителни артикули

имат още по-голямо съображение да са удовлетворени - оборотът им пораства с 1.7 %. Най-голям принос за това има търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения. Там продажбите са скочили с 4.6%, което евентуално е поради приближаващата образователна година и подготовката на учениците за нея, което е обвързвано и с положителни промоции.

Търговията с битова техника, мебели и други артикули за бита и с компютърна и информационна техника и други потребителски артикули са нараснали продажбите с по 4.2%, като и тук огромен принос за този растеж имат промоциите в последните месеци.

Оборотът на търговците на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет пораства с 3.4%, което се изяснява с бурното развиване на електронната търговия в ситуацията на ковид и обръщането към този вид покупко-продажби на по-широк кръг от хора у нас. Магазини и заведения за хранене към този момент с подготвеност доставя всевъзможни артикули до дома.

През юли тази година има нарастване на оборота по отношение на юни при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.2%) поради множеството пътувания из страната и в чужбина. Търговията с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми също е на облага (+2%) - слънчевото време допуска потреблението на защитни кремове, а поради защитните ограничения против ковид се употребяват дезинфектанти и друти препарати.

На другия завършек на палитрата е настроението на търговците на дребно в неспециализирани магазини с разнородни артикули. При тях оборотът се е свил с 3.4 %.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР