Третият четвъртък на месец май не е избран случайно. Създателите

...
Третият четвъртък на месец май не е избран случайно. Създателите
Коментари Харесай

Вишиванката, защо е униформа за защитниците на свободата и бълг...

Третият четвъртък на месец май не е определен инцидентно. Създателите на този празник упорстват Денят на украинската бродирана риза да се пада в работен ден, а не в уикенд, като акцентират, че бродираната риза е детайл от живота и културата на украинците, а не античен артефакт, написа Укринформ.

" Този празник на вишиванката в Украйна, като се изключи че е доста хубав и родолюбив, той свидетелства за това, по какъв начин една фантазия на една студентка от Буковина може да стане огромен всеобщ празник за цялата страна и свят, и доста да промени националните патриотическите настройки измежду популацията ", споделя бесарабската българка Тетяна Станева във Фейсбук.

.

" През 2006 година моята другарка Леся Воронюк стартира тази традиция в своя Черновицки университет и той по този начин се хареса на всички, че по-късно започнаха да обличат вишиванки в този ден и депутатите във Върховната рада, и хората на работа в града, на базара. Стигна до учебни заведения и детски градини. До всички. Стана всеобщ!

Специално е определен работен ден с цел да се покаже, че обичайна риза е част от всекидневния живот на всеки украинец. Третият четвъртък на май всеки украинец в Украйна и по света, където да не отива, облича вишиванката да показва своята еднаквост. Ако видите в този ден човек, облечен със вишиванка, значи е украинец, просто го поздравете ", споделя тя.

" Това не е просто бродирана риза, а е знак, обръщение и съдържа код на нацията, всеки знак значи нещо ".

.

Празникът в с. Криничне/Чушмелий

 

" В нашето българско село постоянно са показани и двете култури на всички празници. Този ден в с. Криничне звучаха украински и български песни. Децата, учителите бяха облечени в украински вишиванки и български носии. И дружно всички танцуваха български хора. Най-пъстрото събитие в годината ", споделя бесарабската българка.

 

" Какво желае да унищожи Путин? Духа? ", показва още тя.

 

 



 

" Видима или невидима, тя постоянно е под облеклата на бранителя и под униформата на спасителя, под престилката на лекаря, под якето на енергетика, тя е върху доброволеца, учителя, върху всеки, който държи линията.  Децата ни я познават от дребни. Тя е знак на единството на всички генерации украинци през вековете.  Нейният модел е толкоз неповторим, тъй като е бродиран от личните ни каузи върху плат, изтъкан с нашите полезности ", написа президентът на Украйна Володимир Зеленки.

 

" През годините на опозиция против експанзията тя се е трансформирала в неофициална униформа за всички, които пазят хуманността, свободата и правото на еднаквост. Честит ден на Вишиванка, Украйна, украинци и другари на Украйна! ", уточни той.

 



 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР