Изместването на ценностите е причината за изкореняването на вековните дървета

...
Изместването на ценностите е причината за изкореняването на вековните дървета
Коментари Харесай

Лобното място на Кристиан и Теодора трябва да е паметник на глупостта

Изместването на полезностите е повода за изкореняването на вековните дървета по бул. „ Руски “. Така психиатърът Веселин Герев разяснява съдбовната злополука от 13 май в Пловдив, при която починаха двама души. Рейндж Роувър, каран от 21-годишния Кристиан Екмекчиян с към 200км/ч., се заби в два големи чинара, които макар масивността си изхвърчали на десетки метри от съдбовния удар. Автомобилът, в който пътували четирима младежи, бе разполовен, трансфорат в сгъната до неразбираемост ламарина. Кристан и Теодора Николова, пътувала на предна седалка, откриха гибелта си там – на бул. „ Руски “, на 20 и 21 години. Други трима пострадаха – двамата им другари, возили се на задна седалка, и пожарникар, отзовал се по работа при случая.

След злокобната злополука обществото си зададе доста въпроси. Кой носи виновност за това, самостоятелна или групова безнаказаност е? Достатъчно повелителни ли са законите ни, че да „ вкарат в правия път “ водачите? Адекватна ли е страната в глобите на такова държание? Откъде в действителност се заражда то и впрочем.

Отговор на тези въпроси дава психиатърът от Пловдив доктор Веселин Герев. Според него този вид водачи са образец за психопати, които показват цялостна липса на емпатия и отменяне на закона. По негово мнение доста по-склонни към неблагоразумие са хората от поколението Z и във възрастова група 18 до 30 години.

„ Хората от поколението Z, всички ние грижливо отгледахме години наред. Резултатите от това ще ги гледаме оттук нататък. Те има няколко съществени характерност – живеят във виртуална среда. Връзка с действителността нямат, а когато я получат, виждате какъв е резултатът – той е съдбовен. От друга страна, множеството от тях са недоучени водачи с малко практика зад кормилото. Родителите услужливо и глуповато им купуват мощни и скъпи коли. А в ръцете на един едва интелигентен психопат, живеещ във виртуална среда, такава кола може да се трансформира в личната му гробница. Става заплаха освен за него, представете си какво можеше да се случи, в случай че това беше измежду бял ден и на булеварда имаше и други хора “, разяснява психиатърът пред.

По думите му до такива прояви води „ една безспорна психопатия, интелектуални дефицити и недостатъци на характера “.

В множеството случаи скоростта е опиум за това потомство, а нападателно способните хора търсят подобен тип страст, споделя още той. „ Това е симптом и на живот в илюзорна реалност, в която хората мислят, че „ може да бъде натиснат рестарт “ на играта “.

Законът за придвижване по пътищата е безусловно безапелационен, само че наказателният развой не е задоволително сериозен. „ Имам един прочут следовател, който споделя наблюдението си, че чист правосъден развой съществува единствено в случай че и двете страни са небогати. Този тип шофьори, психопати, демонстрират отношение, че всичко ще отмине, тъй като ще си платят. Ще употребяват подкрепи “, казва той, само че разяснява, че от време на време личната им нелепост води до необратимост.

Според психиатърът различен главен проблем е неналичието на боязън от закона и това дефинира като липса на просветеност и разсъдък. „ Човек с 16 издадени санкции, актове и фишове и не му е спретнат документа за ръководство на МПС – тогава кой е отговорен за всичко това? Ние всички, като общество. Този човек няма боязън, че ще бъде осъден. Това е обществената глупост “, добавя той.

Той даде образец с рестрикциите, които се ползват в други западни страни като Германия, където застраховката на автомобила се дефинира от неговата мощ и шофьорския стаж на притежателя ѝ.

„ Ако е рамките на една година направиш ПТП, застраховката му се усилва тройно. Когато ти бръкнат надълбоко в джоба и не можеш да си управляваш автомобила си, започваш да осъзнаваш за какво. Иначе душeвността на хората по целия свят за устроена по един и същи метод “.

Нулев толеранс към експанзията във всичките ѝ форми би трябвало да бъде проявяван упорито от хората, споделя още експертът.

„ Ние, като общество, би трябвало да спрем да съчувстваме на такива психопати и внезапно да осъждаме дейностите им. Лобното им място би трябвало да е монумент на нелепостта. Изместването на полезностите е причина за изкореняването на тези вековни дървета по бул. „ Руски “ “, декларира доктор Герев и добавя, че хората, които пазят нарушителя, са също толкоз склонни да извършат закононарушение.

Неговият съвет към поколение Z е да се научат да съблюдават разпоредбите. „ Тези правила са написани, с цел да защитят живота и здравето както на самите вас, по този начин и на живота и здравето на всичко останали членове на обществото. Мерките са превантивни и би трябвало да се съблюдават “, обръща се той към младите. Според него най-важният урок за тях би трябвало да бъде, че животът не е виртуална игра и съдбовните последици са необратими.

„ Към родителите, възпитали това потомство, имам доста сериозен съвет. Не им купувайте първокласни играчки, тъй като това може да им коства живота! “, категоричен е доктор Герев.

„ Подобни хора порастват в нападателна среда, образувана първо от фамилията, след това учебното заведение и оттова нататък стартират рецесиите – липса на престижи, на цели и на всевъзможен здрав разум. Само виждате, че доста пъти така наречените идоли на това потомство се снимат с гневна скорост в интернет. А те им подражават, желаят да бъдат на хора с асоциално държание “, разяснява експертът.

По мотив опцията преди съдбовния удар Кристиан Екмекчиян да е бил в нетрезво положение, доктор Герев съобщи: „ Поколението Z е склонно да използва психоактивни субстанции – опиати и алкохол. Една такава скорост доста постоянно се предизвика от използването на такива субстанции. Амфетамино подобните субстанции да вземем за пример дават доста импулсивно държание и експанзия. А шофирането с сходна скорост е тип импулсия. От друга страна, основават недооценъчност на обстановката – човек губи визия за изискванията на пътя, за пространство, движението на предметите и личното си присъствие в това пространство “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР