По предложение на Министерството на правосъдието Министерски съвет ще внесе

...
По предложение на Министерството на правосъдието Министерски съвет ще внесе
Коментари Харесай

Подготвят важна промяна в Закона за БУЛСТАТ

По предложение на Министерството на правораздаването Министерски съвет ще внесе в Народното събрание промени в Закона за указател БУЛСТАТ (ЗРБ), оповестява държавната пресслужба. Промените ще доведат до по-добра отбрана на персоналните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ, написа в известието.

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна специалност или занаятчийска активност, и на другите физически лица – осигурители, е от 10 знака и съответствува с единния цивилен номер (ЕГН), надлежно с персоналния номер на чужденец (ЛНЧ), които съставляват персонални данни по смисъла на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR).

Затова се предлага превръщане на кода по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен на 9-значен. Въз основа на направено авансово изследване от Агенцията по вписванията се планува прекосяването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по различен ЕИК номер да стане автоматизирано в границите на временен интервал от 14 месеца.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Още дълго време жителите и бизнесът ще би трябвало да подават н...

Регистър БУЛСТАТ е обединен народен административен указател, който се води и поддържа от Агенция по вписванията.

При вписването на новорегистриран индивид в БУЛСТАТ се генерира неповторим обединен идентификационен код (ЕИК), наименуван " код по БУЛСТАТ ", който е единственият идентификатор на стопанските субекти в България. Всички правни субекти, вписани в указател БУЛСТАТ са длъжни да употребяват и показват ЕИК по БУЛСТАТ в документите, които издават и употребяват в документооборота.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР