По празници консумацията на алкохол се засилва. В кои страни

...
По празници консумацията на алкохол се засилва. В кои страни
Коментари Харесай

В кои страни се пие най-много алкохол


По празници потреблението на алкохол се ускорява. В кои страни пият най-вече и най-често? Ето какво демонстрират данните от световно изследване за 2020 година.

Алкохолът в дребни дози е напълно допустим, само че както в редица други случаи склонността към несъразмерна приложимост е нездравословна. Когато от една чашка стават четири или пет, последователно се стига до проблем. Но в коя страна това се случва най-често?

Проучването Global Drug Survey 2021 се занимава точно с тази тематика, то се прави от време на време от 2012 година насам от една самостоятелна изследователска организация в Лондон. И дава и през тази година ясни отговори на въпроса коя нация употребява най-големи количества алкохол и къде хората се напиват най-често.
Редакцията предлага
Авторите на изследването предизвестяват, че то не може да се счита за представително, защото участниците не са били подбирани, а са взели участие на непринуден принцип. Но пък измежду интервюираните 32 000 души от 22 страни има и мъже (62 процента), и дами (34 на сто), както и интерсексуални, не-бинарни и транссексуални - 3,5 %. Има и посланичество на другите възрастови групи - възрастта на над 60 % от участниците е до 34 години и единствено 19 % са на 45 или по-възрастни.

Най-често се пие в Австралия

Австралийците злоупотребяват с алкохола 27 пъти в годината, т.е. приблизително два пъти месечно. А това е двойно повече от средностатистическата корист със спиртни питиета - по 14,6 пъти годишно или малко повече от един път месечно.

За злоупотребата откривателите са употребявали и точна формулировка - това са случаите, в които физическите и ментални качества на индивида са толкоз мощно повлияни, че се стига до нарушавания на равновесието и артикулацията, както и до държание, което е напълно друго от нормалното.

Непосредствено след Австралия се класират две северноевропейски страни: Дания и Финландия с по 23,8 злоупотреби с алкохол през 2020 година. Съседната на Австралия страна Нова Зеландия пък е на другия полюс - тя е на предпоследно място в класацията с 10,3 злоупотреби с алкохола годишно. На последно място е Мексико с 8,9 напивания.

Сравнително скромни са и „ достиженията “ на Германия -10,6 злоупотреби годишно, което е много под междинното и подрежда Федералната република на една и съща позиция с Румъния. Български жители не са били интервюирани.

А къде пият умерено?

Участниците в допитването са дали данни и за нормалната си консумация на алкохол, при която не се стига до крайности. В този проект нещата наподобяват по-различно. Ако австралийците да вземем за пример употребяват алкохол приблизително 106 дни в годината, новозеландците ги надминават със 120 дни. Така те заемат второ място, а на първо са французите - те си пийват алкохолни питиета в над 130 дни от годината.

Винарска маза в Баден-Вюртемберг

Германия изостава и в това отношение, само че с малко. Ако приблизително безалкохолните дни са 264 в годината, за Германия те са 265. А Съединени американски щати се класират след Германия - през 2020 година американците са пили алкохол в 83 дни от годината.

Как въздейства пандемията?

Резултатите в Global Drug Survey 2021естествено са повлияни от пандемията, която участниците сбито разказват с думите „ стресова “, „ предизвикателна “ и „ ужасна “. Шест % съжаляват, че поради страха или напрежението са прекалявали с алкохола. Но като цяло малко на брой споделят подобен тип съжаления. А четири % от интервюираните споделят, че заради наложените поради ковид рестрикции от дълго време не са пили никакъв алкохол.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР