По отношение на градските райони и по степен на пренаселеност

...
По отношение на градските райони и по степен на пренаселеност
Коментари Харесай

Евростат: Над 40% от българите обитават пренаселени жилища

По отношение на градските региони и по степен на претъпканост на жилищата в тях - България е на второ място след Румъния измежду страните от Европейски Съюз, демонстрират данни от разбор на Евростат за жилищните условия на европейските жители през 2017 година

В селските региони пренаселеността на жилищата у нас е 34 %, до момента в който за Европейски Съюз индикаторът е два пъти по-нисък - 17 на 100.

На национално равнище 43 на 100 от българите живеят в пренаселени жилища, до момента в който в Европейски Съюз индикаторът е 16,8 демонстрират данните на европейската статистика.

Според данни на Национален статистически институт към 1.2 милиона от жилищните единици у нас са необитаеми.

Само в столицата София броят на незаетите жилища е към 150 хиляди, което е почти една четвърт от общия жилищен фонд в града. Дори и в гъсто обитаеми области като Пловдив и Варна има равнища на незаетост на жилища надлежно 26 и 30 на 100.

Около 1 милион българи, или близо 15 на 100 от популацията у нас, живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство.

В пренаселени жилища живеят най-често семействата в риск от беднотия, които са съвсем половината от популацията у нас, а също и към 80 на 100 от децата под 16 години, както и 60 на 100 от младежите на възраст 16-29 години.

Също в пренаселени жилища живеят 82 % от наемателите у нас, които заплащат пазарен наем, до момента в който в Европейски Съюз индикаторът е едвам 30 на 100.

Най-нисък дял на претъпканост в страните на ЕС-28 е регистриран в Кипър /2 на сто/, Ирландия /2,1 на сто/, Белгия /3 на сто/, Люксембург и Испания - по 4 на 100, демонстрират данните от разбора на Евростат.

Като цяло в най-пренаселени условия живеят жителите на северната ни съседка Румъния - близо 50 % населяват пренаселени жилища. Показателят за южната ни съседка Гърция е 30 на 100. Други страни с висок дял на претъпканост в жилищните условия са още Хърватия - 42 на 100, Литва и Унгария - по 40 на 100 и други

Според разбора обещано лице се смята за живеещо в пренаселено домакинство, в случай че семейството не разполага с жилище с някоя от следните характерности: една стая за домакинството; една стая на двойка в домакинството; една стая на един човек на възраст над 18 години; една стая на чифт самотни хора от един и същи пол сред 12 и 17 години или една стая на двойка деца под 12-годишна възраст, съгласно Евростат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР