По отношение на електричеството България е в благоприятна ситуация, защото

...
По отношение на електричеството България е в благоприятна ситуация, защото
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР с прогноза за цената на тока

По отношение на електричеството България е в удобна обстановка, тъй като произвеждаме. Не е такава обстановката с газа. Скоковете, които виждаме на международната борса, няма да обиден българските консуматори. Имаме лостове и сигурност, че няма да има шоково повишаване на цените от 1-ви април или 1-ви юли. Това съобщи в студиото на утринния блок " Здравей, България " на " Нова телевизия " новоизбраният ръководител на КЕВР Станислав Тодоров.

Най-разпространената цена е 20 стотинки денем по думите на ръководителя на регулатора.

Той беше безапелационен, че от 1-ви април не чака никакво повишаване на тока. От 1-ви юли нарастването ще е по-малко от 10%. Тодоров сподели, че в случай че войната спре, цените ще се възстановяват.

Според него нашият пазар не е добре контролиран: “Търговците нямат задоволително пари, с цел да обезпечат заплащанията. Те имат забавяния на заплащания от своите клиенти. Регулаторът може да сътвори правила, по които да се работи в обстановка на криза”.

Тодоров беше безапелационен, че КЕВР основава рамката, по която работи пазарът, а общините са виновни за снабдяването с електричество за потребностите на осветлението.

“Ако свърши войната и Русия стартира да доставя както предходната година, цената на газа ще падне драстично”, сподели новият ръководител на КЕВР.

“Булгаргаз” не може да има този комфорт да подписва контракти, които са в ущърб на българския консуматор и след това да ги внася в КЕВР, съобщи Тодоров.

Той разясни, че сега не се внася азерски газ на оптимален потенциал, тъй като не е на цената по договорите.

Станислав Тодоров сподели, че с изключение на съветски и азерски газ, имаме и вместилище в “Чирен”, което ще ни помогне да се оправим със обстановката. Като опция уточни опция на потребителите сами да вземат решения. Той заяви за план на държавното управление за слънчеви акумулатори на покрива: “Искаме да дадем опция на потребителите да бъдат генератори. Всяка страна би трябвало да отстрани всички бариери хората да могат да генерират електричество”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР