По-големите ученици от последния гимназиален етап - 11 и 12

...
По-големите ученици от последния гимназиален етап - 11 и 12
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Маски в час за учениците от 11 и 12 клас

По-големите възпитаници от последния гимназиален стадий - 11 и 12 клас, които са разграничени на профили, могат да носят маски и в час. Това разяснява пред Би Ти Ви зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Тя изясни, че профилите по принцип се образуват от възпитаници от няколко класа - класовете " а ", " б " и " в " да вземем за пример избират история. При тях има разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки, като по този начин се нарушава правилото на невзаимодействие с възпитаници от други класове. " Затова там биха могли учениците да бъдат с маски и в час ", съобщи тя. От думите на Михайлова не стана ясно дали това ще стане наложително изискване за гимназистите и ще се запише категорично в документ. Според нея обаче носенето на маски в час не е удачно за по-малките възпитаници, които няма по какъв начин да стоят с тях по 6 часа дневно. просветният министър Красимир Вълчев също е на мнение, че маските в час са невъзможни за учениците. Учителите обаче би трябвало да носят защитни средства.

МОН обмисля единствено локално прекосяване към онлайн образование за всички възпитаници при утежняване на епидемиологичната конюнктура в дадени райони, повтори Михайлова политиката на министерство да не взема централизирани решения за затваряни на учебни заведения. В някои гимназии за благополучие няма регистрирани случаи на ковид, уточни тя. По думите й локалният принцип е доста по-добър, тъй като по този начин имаш директен взор върху обстановката - какъв е броят на отсъстващите, както и на карантинираните възпитаници и учители.

От думите на зам.-министър Михайлова се разбра, че по решение на учебните заведения, при увеличаващ се брой отсъстващи възпитаници и учители, може да се вземе решение за понижаване времетраенето и на часовете по време на присъственото образование. Засега понижени са часовете единствено по време на онлайн образованието - за най-малките те следва да са, за прогимназия - 30 мин., а за гимназистите - 40 минути.

" Към момента нямаме данни за учители, които не биха могли да обезпечат образование от разстояние поради липса на устройство ", сподели още Михайлова. Заместник-министърът заяви, че все още има 623 възпитаници с позитивни проби, което 0.07%. Близо 13 хиляди са карантинирани, 117 паралелки са под карантина. Позитивните учители са 859, или 0.9%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР