По данни на Световната здравна организация сърдечните заболявания са една

...
По данни на Световната здравна организация сърдечните заболявания са една
Коментари Харесай

Учени класираха най-полезните диети за сърцето. Веган и кето не са сред тях

По данни на Световната здравна организация сърдечните болести са една от главните аргументи за смъртността в световен мащаб.

Наред с постоянните физически извършения и отводът от тютюнопушене, здравословното хранене е главният метод да се предпазите от сърдечни проблеми, напомня CNN.

Водещи специалисти от Американската асоциация за предотвратяване от сърдечни болести (AHA) класират в свое ново изследване най-популярните диети, които потвърдено могат да подобрят сърдечното здраве.

Победителят е DASH – 100% съобразена с рекомендациите за здравословно хранене, потребно за сърцето.

DASH е редуциране от Dietary Approaches to Stop Hypertension (диетични подходи за прекъсване на хипертонията); защото високото кръвно налягане е главен фактор за сърдечни болести и инсулт.

Тази диета предизвиква потреблението на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско наличие на мазнини, птиче месо, риба, ядки и фасул, а се лимитира приема на алено месо, мазнини, захар и сол.

Пескатарианската диета, при която се позволяват млечни артикули, яйца, риба и други морски блага, само че без консумация на месо, заема второ място с 92% сходство с насоките на AHA.

Отличената с редица награди в региона на здравословното хранене средиземноморска диета е 89% съвместима с рекомендациите.

Тя предлага дребна чаша алено вино всеки ден и не лимитира солта, изяснява водещият създател Кристофър Гарднър, професор по медицина в Центъра за проучване на предварителната защита в Станфорд, Калифорния, който управлява изследователска група за проучване на храненето.

Изследванията свързват средиземноморската диета с понижен риск от диабет, от висок холестерол, от деменция, от загуба на паметта, от меланхолия, както и с понижаване на тежестта, по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Лакто-ово-вегетарианската диета, която позволява млечни артикули и яйца, само че без риба и никакъв различен тип месо, е на четвърто място с 86%.

Всички тези диети имат толкоз доста общи черти, че могат да бъдат обединени в едно висше " равнище " на хранителни модели, счита проф. Кристофър Гарднър.

Диетите с доста ниско наличие на въглехидрати, като да вземем за пример тази на Аткинс, както и другите кето диети, са в долното равнище на моделите на здравословно за сърцето хранене, заради това, че натъртват на аленото месо, пълномаслените млечни артикули и наситените мазнини, както и на ограничавания банкет на плодове и зеленчуци.

Веганската диета и диетите с ниско наличие на мазнини, като да вземем за пример волуметричната, са в междинното равнище на класацията, защото дават отговор на към 78% от питателните насоки на AHA.

Диетите с доста ниско наличие на мазнини, включващи по-малко от 10%, което се отнася за някои вегански режими (72%), и нисковъглехидратните диети като South Beach, Zone и диетите с невисок гликемичен показател (64%) са на идващото, още по-ниско равнище по съгласуемост с насоките на здравните специалисти.

Проф. Гарднър обаче прецизира, че направената ранглиста е по-скоро за представителите на медицинските специалности, в сравнение с за елементарните читатели. Целта е лекарите да се срещнат с новостите по тематиката за предварителна защита от сърдечни болести, защото храненето не постоянно се слага като приоритет в Медицинските университети.

" Това е информативен протокол за лекарите. Когато питат пациента за диетата - което не мисля, че се случва толкоз постоянно - и той каже: " О, да, аз съм на палео режим. Аз съм веган. Аз съм кето или DASH ", не мисля, че в действителност знаят какво значи това. ", добавя професорът.

Това е безусловно правилно, удостоверява кардиологът доктор Андрю Фрийман, шеф на отдела за сърдечносъдова предварителна защита в National Jewish Health, болница в Денвър.

" Преди пет-шест години анкетирахме 1000 кардиолози и се оказа, че към 90% от тях не знаят съвсем нищо за храненето ", изяснява Фрийман, който не е взел участие в създаването на AHA. И въпреки всичко, пациентите би трябвало да разискват с лекаря метода си на хранене по време на постоянните прегледи, добавя Фрийман.

Според проф. Гарднър, вместо да се приказва за изгодите от съответни здравословни за сърцето хранителни артикули, препоръките би трябвало да се съсредоточат върху цялостния модел на хранене. В тази връзка той акцентира, че всяка диета в класацията е оценена по този начин, както е планувана да се употребява, а не както хората биха могли да вършат в действителния живот.

Според доктор Фриймън, това, до каква степен ще предпазим сърцето си от болести, зависи от самостоятелната ни воля.

" Трудно е да се съблюдава диета в общество, което разрешава ултрапреработените бързи храни като бекон и бургер да вземем за пример, да станат норма, а в това време, да се желае от хората трансформират този главен детайл от всекидневието си ", добавя той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР