Пловдив. Отиващата си година се очертава като върхова по отношение

...
Пловдив. Отиващата си година се очертава като върхова по отношение
Коментари Харесай

Зам.-кметът Стефан Стоянов: Очаквам една силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

Пловдив. „ Отиващата си година се обрисува като върхова във връзка с брой запитвания от вложители, които самодейно търсят Пловдив като място за основаването на аутсорсинг и индустриални компании. Това ми дава съображение да чакам една мощна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем резистентен растеж на заплатите “. Това разяснява зам.-кметът по „ Образование и бизнес развиване “ Стефан Стоянов по време на Годишния конгрес Индустрия 4.0: Бъдещето на българската промишленост и новите български вложения, който се провежда от в. „ Капитал “ и Община Пловдив, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

Според него Пловдив през последните години е преобърнал ориста си, трансформирайки се в привлекателно място за стотици интернационалните компании, които притеглят в града дейни работещи хора от целия свят. Експат общността наброява към този момент 20 000 чужденци. „ В същото време стотици български бизнесмени влагат тук и построяват новата българска промишленост “, акцентира Стефан Стоянов.

По думите му динамичността от последните две рецесии (2008 и 2020 г.) сподели, че пазарът на труда не се е трансформирал фрапантно. „ Второто тримесечие на предходната година бизнесът се възвърне като показателно за това е равнището на безработица, което се върна под 3% за града и към 4% за региона “, уточни още зам.-кметът.

Според Георги Стоев, съосновател на Trakia Tech, Пловдив основава капиталова гравитация за един огромен географски район. Последните проучвания на компанията му демонстрират, че хората въвлечени в стопанската система са 800 хиляди, а 70% от добавената стойност за града се създава от бизнес секторите, което не е особено за другите градове в страната.

Лекторите във форума се сплотиха към водещата роля на дигитализацията и нововъведенията за сполучливото бъдеще на бизнеса освен в България, само че и в Европа. Теодор Радонов от представителството на Европейската капиталова банка в България показа данни, от които излиза наяве, че Европа към момента изостава във въвеждането на цифрови технологии и цифрова промяна. До момента Европа е вложила 1 800 милиарда евро в цифровизация, за съпоставяне Съединени американски щати и Китай са вложили 25 милиарда евро в тази посока.

На форума беше коментирана и връзката сред бизнеса и образованието в подготвянето на експерти. Беше споделен положителният образец с дуалното образование, облачните технологии и въвеждането на базисни цифрови умения за младежите. Бизнесът към момента има потребност от експерти в поддръжката, ръководство в производството, обмисляне в складовите наличия, работа с ERP системи. В панела дискутираха още за либерализацията на пазара на труда и гъвкавите решения за бизнеса - Георги Петков - Генерален управител в BTL Industries, инж. Антон Петров, EMBA, изпълнителен шеф PPS Manufacturing, Борислав Минков – създател на Novarto.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР