Плавно възстановяване се отбелязва при офис площите като наемна активност

...
Плавно възстановяване се отбелязва при офис площите като наемна активност
Коментари Харесай

Спад в покупките на нови бизнес имоти, наемите вървят нагоре

Плавно възобновяване се отбелязва при офис площите като наемна интензивност и те остават най-солидният капиталов актив, без значение от несигурността на пазара. Това демонстрира анализът на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton за първата половина на 2022 година

От компанията означават и оживление в сегмента на комерсиалните площи, както и продължаващ интерес към придобиване и развиване на логистични планове. 

“Сделките с офис площи преобладават целия район на Централна и Източна Европа през първата половина на годината, защото оферират относителна непоклатимост в общата неустановеност ”, заключи Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на Cushman & Wakefield за района също демонстрират забележителен превес на капиталовите придобивания на офис планове над останалите. Според статистиката на групата през първото тримесечие на 2022 година те са формирали съвсем 44% от общия размер на пазара при 36% за комерсиалните площи и едвам 13% дял на транзакциите с индустриални и логистични обекти. Общо капиталовите придобивания за района за интервала са на стойност 2.8 милиарда евро.

“Важно е да се означи, че през последните тримесечия следим от ден на ден транзакции с подготвени портфолиа от парцели във всички сегменти на пазара. Това е резултат от консолидирането на благосъстоятелност през предходните години, когато капиталовата интензивност беше доминирана от покупко-продажби с единични активи ”, заключи Явор Костов.



През последните месеци се обрисува наклонност купувачите по-трудно да взимат решение, което води до закъснение на капиталовата интензивност в Централна и Източна Европа. Това е резултат от войната в Украйна, общата неустановеност, както и от последователното повишаване на лихвите. 

Подобни процеси, въпреки и със забавяне, се чакат и в България. През първото тримесечие на 2022 година българският пазар означи релативно слаба интензивност за интервала с общ размер от покупко-продажби малко над 36 млн. евро. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и комерсиалните площи.

Най-отчетливият тренд е последователното възобновяване на офис пазара, подкрепено от политиката на огромни компании за връщане на чиновниците в офиса. През първото тримесечие на 2022 година наемната интензивност в България означи забележителен растеж по отношение на предишни години с подписани контракти и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м. Най-голямата договорка за интервала е подновяването на контракта на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton.

Офис пазарът минава през осезаема промяна, обвързвана с налагането на хибридния модел на работа, усъвършенстването на наетите площи и все по-силното нахлуване на гъвкавите офис решения. Двигател е новият метод, по който фирмите в световен проект провеждат работния си развой и активността на екипите си. За тях офисът към този момент не е просто място за работа, а пространство за социализиране, обмяна на хрумвания, контакти и сближение на чиновниците.

„ Наемателите към този момент са с доста друг профил по отношение на тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят метаморфоза на заеманите площи и все по-често – композиция от общоприет офис и споделени работни пространства, която им разрешава да са гъвкави ”, заключи Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton.



С оглед на тази наклонност упованията на Cushman & Wakefield Forton са коуъркинг пространствата последователно да станат наложителна част от микса от площи на огромните офис планове в София. Към момента този вид площи в столицата наближават 50 000 кв. м. Най-новият план е My Flex Coworking, който отвори на 2 400 кв. м в Megapark и се ръководи от Cushman&Wakefield Forton.

“Данните сочат, че заетостта на споделените офиси се върна на равнищата от 2019 година, като приблизително за София сега тя е над 70%, а при огромните оператори с повърхност от над 2000 кв. м – над 80% ”, уточни Красимир Петров, Асет и пропърти управител в Cushman&Wakefield Forton. 

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това към този момент не са най-вече стартъпи или хора със свободни специалности, само че и стандартни, открити или растящи компании. От една страна, в коуъркинг пространството и сервизираните офиси те намират еластичност отвън общоприетите 5-годишни контракти за наем на пазара. От друга страна, разноските в споделените пространства се усъвършенстват по-лесно, защото наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, съоръжение и консумативи и в същото време разчитат на ротационния принцип на работа, което им разрешава да поддържат по-малко работни места в сравнение с брой чиновници.

Друг настоящ тренд на пазара на коуъркинг площи, съгласно него, е, че нараства междинната дълготрайност на подписаните контракти. “Ако преди те се подписваха месец за месец, през днешния ден наемателите ангажират нужното им пространство за половин, една, даже две години. В огромна степен това се дължи на устрема на фирмите да си обезпечат комфортна за бизнес им предвидимост и да възнамеряват по-добре процесите ”, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР