Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те

...
Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те
Коментари Харесай

Главната инспекция по труда организира в град Кюстендил поредния форум за превенция на трудовия травматизъм

„ Правилата за сигурност на труда не пречат на работата, те избавят живот ", сподели инж. Димо Иванов - основен шеф на Главна дирекция „ Инспектиране на труда " към Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ), в град Кюстендил по време на следващия конгрес за предварителна защита на трудовия травматизъм. Събитието се организира в постройката на Килийното учебно заведение в регионалния град и бе част от стартиралата през м. февруари 2024 година национална акция „ Прибери се вкъщи след работа! " Там някой те чака. ". На форума участваха представители на Областната администрация и на Общината, на обществените сътрудници и на работодателите от региона.

Инж. Димо Иванов акцентира, че другите форми на недекларирания труд, измежду които са работата без писмен контракт, забавянето на трудовите хонорари, незадоволителната отмора, неизползването на отпуск и изключителния труд, също способстват за настъпването на трудовите злополуки. „ Недекларираният труд основава неустановеност у работещите. Така те са изложени на стрес, изтощеност, бърнаут, влошено здраве и натоварване поради късите периоди за осъществяване на поставените задания ", изясни той. От началото на годината по данни на Главната ревизия по труда смъртните злополуки в резултат на инфаркт и инсулт са 21 броя.

Инж. Александър Борисов, шеф на отдел „ Анализ на контролната активност " в ИА ГИТ, прегледа данните от контролната активност на Агенцията, свързани с трудовия травматизъм и обърна внимание на аргументите, водещи най-често до настъпването на трудови злополуки. Инж. Борисов моли към присъстващите работодатели да не подценяват рисковете на работното място, да организират съответни образования на своите служащи и чиновници и да предизвикват положителни модели на работа. „ Това ще способства за построяването на просвета на предварителна защита, която е в основата на спазването на разпоредбите за безвредна работа ", безапелационен бе той.

За 2023 година Дирекция „ Инспекция по труда " със седалище Кюстендил (ДИТ Кюстендил) е направила 1166 бр. инспекции в 840 бр. предприятия с 14 654 бр. служащи и чиновници. Констатирани са 4225 бр. нарушавания. От тях 2296 бр. засягат здравословните и безвредни условия на труд, а 1913 бр. са свързани с реализирането на трудовите правни отношения. При инспекциите в област Кюстендил са открити 68 служащи, полагащи труд без подписан писмен трудов контракт през предходната година.

За предходната година инспекторите по труда от ДИТ Кюстендил са направили 15 броя инспекции по отношение на зародили трудови злополуки на територията на региона, като две от злополуките са с съдбовен излаз.

Националната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. " се организира по самодейност на ИА ГИТ със съдействието на Министерството на труда и обществената политика. Досега районни конгреси за трудовия травматизъм бяха проведени в градовете Пазарджик, Враца, Бургас, Сливен, Ловеч, Плевен, Шумен, София, Велико Търново, Габрово и Благоевград. Предстои организирането на районни срещи и в други регионални градове в страната.

Презентациите от форума са налични на:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР