В ход е организация на звената за българските документи за

...
В ход е организация на звената за българските документи за
Коментари Харесай

Важно, ако сте без валидни документи, но искате да гласувате

В ход е организация на звената за българските документи за идентичност по отношение на идните избори за Европейски парламент от Република България и за народни представители за Народно заседание на 9 юни, оповестиха за " Фокус “ от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Кюстендил. Става въпрос за българските жители, които не имат годни документи за идентичност, само че желаят да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

В седмицата преди 09 юни, е основана нужната организация българските жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи -лична карта или персонален паспорт, тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, да имат опция да упражнят правото си на глас.

В взаимозависимост от съответните нормативни условия, на жители, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност или персонална карта с изминал период на валидност;

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 07 юни 2024 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. 

За да бъде издадено уверение е належащо жителите персонално да подадат искане в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи от 04 юни до 08 юни,  а удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно заседание, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта в  звената " Български документи за идентичност “.

В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и  ОДМВР,  независимо от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация. 

Важно е да се означи, че удостоверението се издава с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и то е годно за изборния ден – 9 юни 2024 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР