Плащаме редовно е-фактурите си, от началото на годината използваме е-винетки,

...
Плащаме редовно е-фактурите си, от началото на годината използваме е-винетки,
Коментари Харесай

eSIM – бъдещето на телекомуникацията

Плащаме постоянно е-фактурите си, от началото на годината използваме е-винетки, от ден на ден хора основават свои електронни подписи, с цел да се възползват от разнообразни е-услуги, учители и родители се радват на опцията да споделят и наблюдават в действително време представянето на децата в учебно заведение, с помощта на е-дневник, а от няколко дни към този момент можем да се възползваме и от eSIM. Да живее дигитализацията!

eSIM е новият воин в областта на телефонията - нова технология, която съществува от няколко години, само че до скоро не беше допустима у нас. По създание еSIM е нов световен стандарт за SIM карти, при който картата е вградена в телефона и не се постанова да се слага и употребява физически притежател. Поставянето на познатата SIM карта се заменя със зареждане на eSIM профил в мобилното устройство, който съхранява нужната информация, с цел да може мобилното устройство да се свърже и употребява мобилната мрежа на оператора.

Но, с цел да успеем да разберем какво тъкмо съставлява eSIM и с какво ще улесни всекидневието на актуалния консуматор, най-добре е първо да се върнем обратно във времето и да отговорим на въпроса какво е общоприета SIM карта и какво прави тя. Терминът SIM (Subscriber Identity Module) безусловно значи „ модул за идентификация на абоната”. Самата карта съставлява чип с памет, която служи за идентификация на потребителя в GSM или UMTS мобилна мрежа. Картата съдържа дребен микропроцесор и памет. С течение на времето SIM картите също претърпяват еволюция, последваща наклонността на мобилните телефони, а точно - понижаване на техния размер. Така пълноразмерните SIM карти, които познаваме от 90-те години на предишния век, бяха с размер на кредитна карта, по-късно навлязоха Mini-SIM картите, последвани от Micro-SIM и Nano-SIM, всяка от които все по-малка от предшественика си. Така се стигна и до появяването на eSIM карти.

И както всяка навлизаща цифрова услуга, eSIM също носи със себе си редица плюсове и изгоди за потребителите.
По-надеждно - вероятността да загубите картата си се свежда до 0. Също по този начин не е належащо да я режете по отношение на слота на съответното устройство, а въпреки това не е належащо да употребявате читател за съответния размер карта по отношение на поддържания формат от устройството. Не на последно място – няма възможност да се износи. Спестява време - с eSIM не е нужно да ходите до офис на оператор, с цел да се сдобиете с карта, както и не е належащо да чакате да получите физическия притежател, защото виртуалната карта е интегрирана във вашия мобилен телефон. Така да вземем за пример когато се намирате в друга страна няма да се постанова да купувате SIM карта от съответен оператор, а ще е задоволително единствено да се обадите на телефонната компания и да поискате връзка. По-компактно - с eSIM превръщате всяко устройство в DUAL SIM устройство, на което могат да бъдат употребявани два номера, надлежно два мобилни проекта. Ако потребителят употребява персонален и длъжностен телефон, той може да има по-гъвкав и комфортен достъп до услугите си, употребявайки и двете карти единствено в едно устройство.
eSIM в България

Преди броени дни A1 даде опцията на своите клиенти да задействат eSIM. Това е първият и единствен оператор в България, който предлага тази опция, като за момента от услугата могат да се възползват потребителите на Apple. eSIM се поддържа от смарт телефоните от последната 11-та серия на iPhone – iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max, както и от моделите XS, XS Max и XR. Тези модели на iPhone работят и с физическа Nano SIM карта, и с вграден чип за eSIM. Клиентите на А1, които имат посочените модели на iPhone, могат да заменят своята SIM карта с eSIM или да употребяват и двата типа карти.

Що се отнася до останалите производители на мобилни устройства, чака се в най-скоро време да навлязат на българския пазар и първите модели, поддържащи eSIM карти на Samsung и Huawei, като по всичко проличава, че А1 ще включи и тях в портфолиото си от устройства.

Като последваща стъпка в развиването и консолидираното на услугата от оператора е да вкара еSIM и за смарт часовниците на Apple, Samsung и Huawei, което ще разреши на клиентите да употребяват една и съща мобилна услуга през смарт телефон и през своя ръчен смарт аксесоар. В този случай часовникът ще разполага със личен еSIM профил, в който е записана цялата информация за достъп и потребление на мобилната мрежа на A1. Така притежателите на часовници с eSIM ще могат да организират диалози, да употребяват интернет, да изпращат известия, даже когато телефоните им не са наоколо до тях или са изключени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР