България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и

...
България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля за сигурността на Черноморския регион

„ България е основен съдружник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля в гарантирането на сигурността на Черноморския район. Като нация имаме всички учредения да се гордеем с нашите въоръжени сили и да почитаме храбростта на военнослужещите си. Правим това всяка година на 6 май, признавайки незаменимото им значение за гарантирането на националната ни сигурност и разцвет ". Така началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов приветства формалните посетители на приема, проведен през вчерашния ден, 13 май, в посолството на България в Берлин по случай Деня на храбростта и Празника на Българската войска - 6 май. С него се означават и няколко значими събития, които акцентират смисъла на груповата сигурност и съдействие - навършването на 20 години от приемането на страната ни в НАТО, 75-годишнината от основаването на Северноатлантическия алианс и 145 години от установяването на дипломатически връзки сред Република България и Федерална република Германия.

Адмирал Ефтимов бе безапелационен, че преди 20 години България е направила стратегически избор да се причисли към Алианса - решение, което се е оказало жизненоважно за гарантирането на националната ни сигурност и вътрешна непоклатимост. Той съобщи, че трансформацията на въоръжените ни сили през последните две десетилетия удостоверява изгодите от участието ни в съюза. „ България направи обилни стъпки в модернизирането на военните си качества, повишението на оперативната съгласуемост със съюзническите сили и приноса си към напъните на НАТО за групова защита. Членството ни в Алианса е гаранция за сигурност, непоклатимост и икономическо развиване за нашите жители, изключително в изискванията на изменящи се провокации пред сигурността ", уточни адмирал Ефтимов. В изявлението си той подчертава, че експанзията на Русия против Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се одобряват за даденост. Това ще увеличи условията освен към подготовката и модернизацията на въоръжените сили на съдружниците, само че и към държавните управления на страните-членки за увеличаване на отбранителната промишленост и повишение на устойчивостта по отношение на кибер и хибридни офанзиви, акцентира той.

Адмирал Ефтимов съобщи, че 145-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Германия е доказателство за трайното партньорство сред нашите две народи. „ Потвърждавам още веднъж уговорката ни да продължим да укрепваме към този момент съществуващите връзки на съдействие в региона на защитата сред нашите две страни ", уточни началникът на защитата.

Той напомни, че по контракта с немската корабостроителница „ Люрсен " във Варна се строят два нови многофункционални модулни патрулни кораба за нашите Военноморски сили. „ С поддръжката на немския корабостроител ще придобием модерни военноморски качества, които ще ни разрешат да участваме в цялостния набор от морски интервенции ", означи адмирал Ефтимов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР