Плановете на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за узаконяване на еднополовите

...
Плановете на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за узаконяване на еднополовите
Коментари Харесай

Гърция узаконява еднополовите бракове с подкрепата на опозицията

Плановете на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за легализиране на еднополовите бракове и разрешаване на осиновяването на двойки от ЛГБТК+ получиха решаващата поддръжка на лявата съпротива в четвъртък.

Стефанос Каселакис, някогашен банкер с открита хомосексуална ориентировка, оглавяващ радикалната лява партия " Сириза ", съобщи, че ще инструктира своите 38 депутати да гласоподават в поддръжка на предлагането, макар че по-рано разкритикува мярката във връзка с родителските права.

Каселакис, който се ожени за брачна половинка си в Ню Йорк през октомври 2023 година, изрази предпочитание да има деца посредством сурогатна майка - процедура, която неотдавна беше наказана от папа Франциск и беше оповестена за противозаконна в Италия.

Новата мярка, прокарана от Мицотакис, обаче не разрешава на еднополовите двойки в бъдеще да получават деца посредством сурогатно майчинство.

Пълните наставнически права ще бъдат предоставени на еднополовите двойки, които към този момент имат деца, прецизира Euronews.

Понастоящем Гърция позволява тази процедура единствено в случаите на дами - самотни или омъжени, които не могат да имат деца по здравословни аргументи. Освен хетеросексуалните двойки, самотните мъже или дами могат да осиновяват деца.

Друг проектозакон, препоръчан по-рано тази седмица, предвиждаше да се позволи правото на родителство посредством сурогатни майки.

В изявление за частната телевизия Star TV политикът съобщи, че макар своите " недостатъци ", предлагането, показано от министър-председателя, съдържа " някои позитивни детайли ".

Гърция към този момент узакони еднополовите партньорства през 2015 година

Подкрепата на опозицията ще подсигурява, че законът ще бъде признат в 300-местния парламент, макар че десетина депутати от дясноцентристката партия на Мицотакис - " Нова народна власт ", се опълчват. Партията има общо 158 депутати в Народното събрание.

Каселакис разкритикува министър-председателя за това, че е отказал да принуди всички депутати да поддържат въпроса за правата на индивида, като го назова " политическо безволие ".

Най-яростната рецензия на проекта пристигна от православната черква в страната, която към момента има голямо въздействие върху Гърция и предизвести, че законът може да бъде първата стъпка към разграждането на гръцкото общество.

Според църквата разрешаването на еднополовите бракове е първата стъпка към придобиване на наставнически права от гей фамилиите.

Мицотакис отвърна на рецензиите, като съобщи, че ще се вслуша в мнението на църквата, само че в последна сметка " страната е тази, която приема законите ".

" Това, което ще приемем като закон, е равенството в брака, което значи унищожаване на всякаква дискриминация, учредена на полова ориентировка ", съобщи той в изявление за националната телевизия ERT.

" Това не е нещо коренно друго от това, което се ползва в други европейски страни. ", добави министър председателят.

Срещу мярката се оповестиха и десните партии в Народното събрание.

Проучванията на публичното мнение сочат, че гърците са отмерено разграничени по въпроса за еднополовите бракове, само че се опълчват на разширението на цялостните наставнически права на гейове и лесбийки.

Очаква се цялостните детайлности на държавното предложение да бъдат оповестени в идващите дни. След като това стане, ще са нужни няколко седмици, с цел да бъде импортирано в Народното събрание за утвърждение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР