Екип готвачи от Бургас влязоха в топ 20 на най-добрите

...
Екип готвачи от Бургас влязоха в топ 20 на най-добрите
Коментари Харесай

Световно първенство по пица: Български пицари в топ 20

Екип готвачи от Бургас влязоха в топ 20 на най-хубавите кулинари на Световното състезание по пица в Парма, Италия. Шеф Стефан Енчев и занаятчия пицар Джейхан Джаферов са единствените българи, които вземат участие в конкуренцията, откакто печелят златен орден на Международния шампионат по пица. Двамата показаха неповторима рецепта - пица с карпачо от октопод.

Шеф Стефан Енчев е работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон, само че взема решение да се върне в България. Сега е основен готвач в ресторант в Бургас, където работи с майстора пицар Джейхан Джаферов.

Двамата готвачи се явяват на международното в Италия с два типа пици с морски блага, като едната от тях е с октопод.
Според регламента готвачите би трябвало сами да пренесат продуктите до Италия с хладилна чанта. Нелека задача, изключително за тестото.

" Стои в ледник 3 дни и това превозване до Италия… въпреки всичко са повече от 15-16 часа. Рискът беше тестото да превтаса ", сподели Джейхан Джаферов, занаятчия пицар.

Имат 15 минути за работа. Първо изпичат блата, а по-късно прибавят останалите артикули.

" Той се занимава с тестото, а аз се занимавам с гарнирането и топинга на пицата ", изясни Стефан Енчев, основен готвач.

" Сега слагаме така наречен карпачо от октопод и след броени секунди ще стартира с целината ремулат и сос чимичури ", сподели Стефан Енчев, основен готвач.

Една палитра от цветове и усети. Нестандартният свършек на пицата впечатлява журито - чипс от тапиока с шафран.

" 15, 16 индивида жури. Отделно, като включим и съдиите, които са до нас на стейшъните. Следят за техниката на работата, за хигиената, за облеклото ", описа Джейхан Джаферов, занаятчия пицар.

Конкуренцията е огромна - 50 страни с над 1000 участници, само че триумфът е налице. Стефан и Джейхан се класират в топ 20 на най-хубавите майстори на пица в света и са единствените участници от България.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР